Adtraction

söndag 27 november 2016

Vadå drawdown?

Som nybörjare tror man oftast att spekulation är enkelt, snabba enkla pengar i överflöd. När första miljonen är gjord skall man snabbt vidare till nästa... Sanningen blir kanske inte direkt enklare att ta till sig med dagens tillgång till information i överflöd. På internet finns t.ex. enorma mängder information, varav det mesta får anses som myter. Det går säkert inte ens att räkna alla säljare av kurser och annat som ska göra dig förmögen, snabbt och enkelt. Även i Sverige finns ju t.ex. "seriösa" aktörer som i direktreklam pratar om "kryddor".

Titta på nedan graf, hur är det ens möjligt att inte ha tjänat pengar sedan andra halvåret 2009?

OMXS30, källa Hitta kursvinnare från Aktiespararna
Det finns dock ett koncept som kallas för drawdown (vet inget bra svenskt ord faktiskt). Det är ett enkelt koncept som visas i nedan graf, med omxs30 som exempel. Grafen representerar värdet med noll under den tid då index uppnår ett nytt All Time High under perioden. I annat fall visas hur långt ifrån toppen index befinner sig (drawdown).


Andelen av tiden som index befinner sig på en ny högstanivå är, som synes, förbluffande låg. Detsamma gäller för de flesta som investerar eller handlar kortsiktigt. Detta är en av anledningarna till att de flesta upplever risktagning som så svårt, för det är psykologiskt krävande, och få lyckas. I annat fall vore samtliga matematiker eller ingenjörer rikast i universum på detta.

Den som vill lära sig lite mer om detta ämne kan med fördel lyssna på följande:
https://youtu.be/27x632vOjXk
      

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar