Adtraction

onsdag 30 november 2016

Varning för preferensaktier ?

Jag noterade att min blogg-granne Petrusko nyligen skrev en Aftonbladsrubrik, med varning för preferensaktier. Jag tycker dock att hans utgångspunkt är felaktig.

Det en köpare först bör fråga sig är istället huruvida man förstår produkten och prissättningen, eller inte. Därefter bör man fundera över ifall man överhuvudtaget är lämpad att äga preferensaktier, eller inte. För detta är inte ett instrument att trada i kortsiktigt, i ett desperat försök att gissa ränte- marknadens utveckling på kort sikt. Det vore enbart dömt att misslyckas helt, för gemene man. Utan du bör äga preferensaktier för att du anser att dess regelbundna kassaflöden (utdelningar) passar bra in i din strategi, som långsiktig ägare med fokus på just utdelningar. Skulle preferensaktien sjunka i pris, så innebär det att du erhåller fördelen att kunna återinvestera dessa kassaflöden till en än bättre framtida procentuell avkastning (yield). Detta kommer blir riktigt bra, om du fokuserar på de bolag som har goda framtidsutsikter och stark balansräkning. Ifall du inte kan avgöra det sistnämnda på egen hand, då bör du inte ens fundera på att köpa dem.

Visst kan det vara som så att långräntorna nu vänt upp. Men, likväl kan det också vara som så många gånger förr, att vi nu bara ska upp och testa av en lokal topp, för att sedan återta den sedan länge fallande trenden. Många anser sig kallade att veta hur det där blir, men ingen expert vet. Det enda som är säkert är att mäklarna blir rikare av alla gissningar när kunderna skall omsätta portföljerna i onödigt hög takt.  Själv gissar jag att Centralbankerna och regeringarna i världen nu byggt upp ett sådant enormt skuldberg, att vi sannolikt inte alls återkommer till forna höga räntenivåer på mycket lång tid, för den hävstång som nu råder i världen innebär att ränteuppgångar slår betydligt hårdare emot ekonomin än förr. Centralbankerna har helt enkelt målat in sig långt in i hörnet, till ingen som helst nytta.

Eftersom jag inte vet vart räntorna tar vägen, så har jag valt att diversifiera mina portföljer. D.v.s. jag äger fortfarande preferensaktier med attraktiv yield. Men, jag passade även på att plocka upp banker och försäkringsbolag under sommarens rea. D.v.s. bolag som är vinnare på ett högre ränteläge.

2 kommentarer :

  1. Bra skrivit om preferensaktier.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  2. Tackar, alltid kul när någon uppskattar ens alster.

    SvaraRadera