Adtraction

lördag 15 april 2017

The Intelligent Investor

Benjamin Graham är känd som värdeinvesteringens fader, och han var mentor till självaste Warren Buffett, en av de mest framgångsrika investerarna genom tiderna. Warren Buffett har kallat The Intelligent Investor för den bästa bok som någonsin skrivits om investeringar. Trots detta så tycker jag det är på sin plats att varna läsare för att detta är en något tung bok att ta sig igenom, även om mycket visdom förmedlas (även mellan raderna).

Värdeinvestering innebär i princip att du köper bara om något handlas under dess verkliga värde. Titta på vad en tillgång verkligen är värd, på ett affärsmässigt vis, precis som du skulle göra för alla typer av inköp, ignorera vad andra kanske tror. Gör din hemläxa är vad han säger! 

Enligt Graham hanterar de allra flesta investeringar på fel vis. Du bör köpa billigt och sälja dyrt, men de allra flesta köper när priset är på väg upp och säljer på väg ned. Mr Market är mycket känslostyrd och uppmuntrar kortsiktigt agerande, vilket skapar återkommande avvikelser mellan pris och värde. På lite längre sikt uppnås däremot det rättvisande värdet. Graham tror således inte på teorin om effektiva marknader, som hävdar att tillgångar är korrekt prissatta eftersom det finns så mycket publik information som skall speglas i priset.

Han råder dig att vara tråkig, satsa på det trygga och stabila, företag med tråkiga produkter och osexig verksamhet. Försök inte slå marknaden, utan bara att hålla jämna steg med den. Om du inte vill göra det nödvändiga arbete som krävs, köp då istället indexfonder. Graham upplevde depressionen, och såg att det tog 25 år innan toppnivåerna från 1929 passerades. Högst sannolikt präglades Graham av dessa upplevelser med sin defensiva investeringsstil. Även om jag själv inte följer alla hans råd, så är det ändå högst relevant i det ramverk jag numera arbetar efter.

Den s.k. säkerhetsmarginalen utgör en hörnsten i den uttalat defensiva filosofin. Det innebär att man aktivt strävar efter att köpa tillgångar långt under dess bedömda verkliga värde. Han pratar också mycket om vikten av att hantera risk genom tålamod och självkontroll.

Se upp för spektakel av revisorer när du läser rapporter. Ord och fraser som pro-forma, engångskostnader, goodwill mm kan vara rena rökridåer. En annan lärdom blir att inte ignorera fotnoter och att läsa uttalanden ordentligt.

                 
Länk till boken hos Bokus:
The-intelligent-investor/

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Har själv köpt boken nyligen men inte börjat läsa den ännu just för att flera säger att den är lite tung. Av de fyra böckerna du har på din boktips lists, vilken tycker du är mest läsvärd?
  Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga, det är helt olika böcker. Men jag tycker alla av dem är läsvärda.

   Radera