Adtraction

måndag 29 november 2021

Oligopolet utmanas

Jag är aktieägare i Spiltan sedan mer än tio år och därför är det med glädje jag publicerar nedan goda nyheter. Spiltan har utmanat storbankerna framgångsrikt förr beträffande deras sunkiga fonder. Nu är det dags att göra detsamma med bolån.

" Visste du att det finns bolån i Sverige på ca 4 000 miljarder kr? Det är framför allt de stora bankerna som förser privatpersoner med bolån och de finansierar denna utlåning genom att ge ut bostadsobligationer. Med dagens låga ränteläge får investerare som placerar pengar i dessa bostadsobligationer cirka 0 % ränta. Samtidigt betalar privatpersoner idag cirka 1,45 %* i genomsnittlig ränta på bolånen, vilket innebär att bankerna och andra som erbjuder bolån tjänar omkring 60 miljarder kr på bolån om året.

Sedan några år finns det möjlighet att starta bolånefonder som erbjuder investerare en mycket högre ränta än bostadsobligationer, samtidigt som man kan sänka räntan på bolån till Sveriges villaägare och bostadsrättsinnehavare.

Hejmo bolån har en sådan fond och Investment AB Spiltan har investerat i bolaget för att svenska folket ska få lägre räntor på sina bolån. Samtidigt kan exempelvis pensionsförvaltare få högre avkastning hos en sådan bolånefond, vilket är bra för våra pensionspengar.

Utmaningen när man startar nya produkter inom finanssektorn är att stora institutioner är försiktiga med denna typ av placeringar. Det kan därför ta lång tid att få in kapital till bolånefonderna. Men redan nu kan du använda bolånefonder för att få lägre ränta: Då Hejmo Bolånefond inledningsvis kommer att ha mycket större intresse för billiga bolån än kapital att låna ut kan man som aktieägare i Spiltan anmäla sig till en kölista för bolån. Bland de som skriver upp sig kommer vi att lotta ut några som får första bolånen från Hejmo bolånefond.

I dagens räntemarknad räknar vi med att kunna låna ut till under 1 % med rörlig ränta
"

Länk till Investment AB Spiltan hos Avanza

1 kommentar: