Adtraction

tisdag 27 december 2016

Varför blogg?

Jag har tidigare skrivit om min motivation (se t.ex. Drivkraft och Att skapa välstånd) till att syssla med investeringar och trading. Detsamma gäller i princip för min blogg. Dessutom roar det mig att skriva, och efter tämligen många timmar i marknaden så tror jag att jag har något att förmedla. Förhoppningsvis kan jag inspirera någon, på samma sätt som andra en gång inspirerade mig. Jag vet att jag förmodligen lägger ned mer tid än de flesta på mina portföljer, och att jag är bättre än genomsnittet på aktier*. Jag ser inte aktier som en hobby, utan det är en seriös affärsverksamhet, som ska vara tämligen lönsam över tid. Det finns även forskning som påvisar att om man går ut offentligt med det man avser företa sig, då ökar sannolikheten för framgång och måluppfyllelse.

Nej, jag är inte överdrivet självsäker. Och innan tokvänstern påstår att det bara finns psykopater inom finans,
så vill jag avstyra det med i förebyggande syfte.
Bloggen fungerar också som något av min dagbok (en ack så viktig del för investeringar).

Utöver ovan, så stör det mig att samhällsutveckling och samhällsdebatten är som den har varit en god tid nu. Kanske är även detta flumskolans fel? D.v.s. att det nu vuxit upp en hel generation av sönder-curlade politiker. Politiker som sannerligen inte begriper att deras enda mandat är att sköta landet så framgångsrikt som möjligt, och inte att leka "gode man" åt hela världen, i tron att Sverige vet och kan allt bäst, eller att Sveriges välstånd växer som på trän (gratis). Detta måste få ett stopp nu, innan de raserat alla förutsättningar för välfärden i Sverige. Vi medborgare måste sätta tryck på politikerna, en eldgaffel i arslet är vad de tycks behöva, allihop.

Det finns en hel del forskning kring det här med hur välstånd kan skapa lathet. Kanske är
det som så att den besuttna vänstern (och Riksdagen) har det för bra idag, och att detta helt enkelt bidrar till att de inbillar sig att de kan agera så fullkomligt oansvarigt ekonomiskt sett? Att de tror att detta inte slår tillbaks stenhårt en dag? Någon sammanfattade det hela bra på twitter nyligen:


Slutligen, så vill jag passa på att kommentera det faktum att denna blogg naturligtvis inte är helt ideell, utan det finns även ett kommersiellt syfte. Bloggen är reklamfinansierad. Jag hoppas ni respekterar detta, och gärna tillgodogör er av den, då det underlättar fortsatt existens av bloggen. I gengäld ska jag göra mitt för att presentera bra innehåll.


* Jag har siffror på den saken. Nu ska det kanske tilläggas att man som privatperson har många fördelar gentemot institutioner. T.ex. tenderar deras kunder köpa och sälja vid helt fel tillfällen, vilket försvårar hanteringen och försämrar resultaten över tid. De stora volymerna gör det svårt för dem att agera i marknaden, utan att det syns, till deras nackdel. De kan inte heller placera i många bra men mindre bolag p.g.a. likviditeten. Många förvaltare tänker på att behålla jobbet, och då är det tryggt att ligga nära flocken (index), att göra samma fel som alla andra. Fondavgifterna medför dessutom att de ligger efter index redan vid starten av året. Listan kan göras avsevärt längre... 

2 kommentarer:

  1. Jag tycker en fördel med att blogga är att då läser man på och fräschar upp sina kunskaper om det aktuella företaget eller företeelsen som man skriver om. Det gör att jag lär mig mer och minns mer av det jag lärt mig. Så funkar det för mig iaf.

    SvaraRadera