Adtraction

söndag 19 maj 2019

Dödsfällor

Innehåller reklam och annonslänkar.

Nationalekonomer är inga muntergökar att lyssna på, eller hur? Och oftast har deras teorier ingen som helst koppling till en applicerbar verklighet. Men, just därför är det intressant att lyssna på ett undantag nedan :


Makrosnack om dödsfällor

Sverige befinner sig i en allvarlig situation, som ett av få länder där vinster som andel av bnp faller. Dvs. investeringar faller och landet stagnerar långsiktigt. Inledningen av ett möjligt Japan-scenario, där valutaraset anger marknadens bedömning (även om det beträffande aktiemarknadens värdering inte råder likheter). BNP per capita och dess beståndsdelar ska vi inte ens prata om, för det vore ju rasism, bäst att sopa under mattan direkt?

Det trauma Sverige nu upplever är delvis även en naturlig följd av att Riksbanken för några år sedan förlorade maktkampen om finansiell stabilitet. Riksbanken har uppenbarligen gett upp alla som helst ambitioner, och nu är det enbart plattan i mattan som gäller för att sänka valutakursen. Detta samtidigt som Sverige kan komma att gå in i nästa lågkonjunktur helt utan en finanspolitik värd namnet, när det kommer till strukturella ambitioner och åtgärder. Det finns inga vinnare på detta förutom möjligtvis Ingves proppfyllda lönekonto, eller vi som är riskfritt korta kronan. 

Varför har vårt land politiker som är sysselsatta med att förvränga hur bra precis allt går, istället för att se problemen, diskutera dem och lösa dem? Nej, bättre att förneka, tysta debatt och motståndare på ett direkt obehagligt vis?

Hur kommer det sig då att inget av Riksdagens partier, eller eu-kandidater, ens berör den viktiga frågan om hur vi kan få igång ekonomin igen? Vad tror du? Tror du att våra politiker kommer upp på banan först efter kraschen, som vanligt, eller finns det någon proaktiv kraft?

1 kommentar:

  1. Du menar att våra etablerade politiker ska lösa riktiga problem? Det är lättare att sopa under mattan och skylla på oppositionen. Så länge Maggan, Annie och Stefan styr landet finns inget hopp

    mvh

    SvaraRadera