Adtraction

fredag 31 maj 2019

Mot bankrutt ?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Äntligen har Moderaterna gjort det. D.v.s. fullbordat sin omdaning av Sverige och därmed föregått med en av de största skattehöjningarna i modern tid.

I Danderyd har M nu en politiskt korrekt kvinnlig ordförande i kommunstyrelsen, Hanna Bocander. Är det okunskap eller ignorant beteende som gör att hon aldrig besvarar frågor från de medborgare hon arbetar för? Eller är det Reinfeldts tystnadskultur inom M som gör sig gällande?

Hanna påpekar att nu ska de (till skillnad från förr?) satsa på kärnområdena och därför behövs högre skatt. Är detta ett påstående byggt på sedvanlig lögn, eller bara direkt okunskap? Moderaterna i Danderyd kännetecknas idag inte av sina goda kunskaper i konsekvensanalys, styrning och ekonomisk förvaltning. För att illustrera vad jag menar så kan vi gå tillbaks till bokslutet 2008. Då ser vi följande kostnader för kommunstyrelsen :


Ovan kan illustrera en inte allt för effektiv verksamhet. Men skåda hur enormt illa det såg ut 2018:


De administrativa kostnaderna i kommunen har på rätt kort tid skenat. Det första jag tänker på är ordet imperium. Kan någon förklara för mig hur ett ledningskontor i en kommun ska kosta dessa summor? Idag har de mer än 100 anställda enbart på ledningskontoret, vad fyller alla dessa för funktion?... Hur är det ens möjligt, utan att tänka i banor av korruption och personlig vinning för personerna vid köttgrytorna? Notera dessutom att kostnader för oviktiga ting som brandförsvar har minskat, men det festas och representeras tydligen desto mer idag.

När det ser ut så dåligt som ovan i högsta ledningen i en verksamhet, då vet man att även många övriga delar av verksamheten inte drivs på ett effektivt sätt. En snabb överblick av kommunen i övrigt visar att politikerna, som väntat, inte har prioriterat det som får anses som ett fåtal kärnuppgifter. Kommunens uppgifter har istället svällt ut till att omfatta allt mer kostsamt fluff.

Danderyds kommun har sedan en längre tid, under Moderaternas ledning, drivits på ett sätt som påminner om Lyxfällan. Man har drivit verksamheten med löpande underskott, vilket sedan har finansierats genom att sälja ut befintliga tillgångar. Detta kortsiktiga och farliga agerande fungerar tills det av naturliga skäl tar tvärstopp. Dessutom har man sålt av så mycket mark för bebyggelse att det framstår som direkt olidligt i termer av resulterande förtätning. Moderaterna vet att medborgarna inte vill ha det så, men det har man helt ignorerat och uppvisat en makalös tondövhet. Har byggherrar månntro gett svarta pengar i vissa personers fickor?... 

Så nej, allt beror definitivt inte på de årliga 600 miljoner som Danderyds medborgare betalar i utjämningsstöd till t.ex. Malmö eller Göteborg. Pengar som dessa kommuner t.ex. nyttjat till kamelfarmer, bidrag till papperslösa eller hundratals kommunala kommunikatörer. Bara för att ta ett litet urval av dumheterna med andras pengar.

Tillståndet i ekonomin blir naturligtvis även sämre av de snabbt ökande kostnaderna för migrationen som staten efter valet har dumpar i knät på landets kommuner. Här anser jag att kommunerna borde nyttja de möjligheter som lagen faktiskt ger när det kommer till kravställande även på de nyanlända. För vårt och framför allt deras eget bästa. Nuvarande situation, med ett aldrig sinande bidragsflöde, är ohållbar. Det leder ofrånkomligen till krasch i välfärden. När även kommuner med hög sysselsättning får problem mitt i högkonjunkturen, då bävar jag för situationen i övriga Sverige. Vakna Sverige, det är allvar nu.

People who feel significantly less wealthy stop spending. When consumers stop spending, a recession materializes. "

Tänk efter före... Teckna en inkomstförsäkring innan det är för sent...

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet och det är smått otroligt att Danderyds kommun har kunnat misskötas på det sättet. Helt klart skrämmande.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det är provocerande att politikerna alltid höjer skatter och aldrig tänker tanken på att skära i kostnader för att uppnå vinst. Vilket företag som helst skulle såklart även försökt minska kostnaderna först och främst.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera