Adtraction

lördag 23 maj 2020

Spåmänen på Pareto

Först ska det väl sägas att jag äger en del aktier i Embracer, men det är inte därför jag skriver detta inlägg. Utan jag kunde inte låta bli att skratta lite åt hur Pareto formulerar sig. Det börjar bli lite av ett stående skämt, detta att spåmänen på Pareto tydligen alltid vet på förhand hur en kursreaktion kommer bli i procent en given dag.

" STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gamingbolaget Embracers rapport var överlag siffermässigt något bättre än förväntat. Men att bolaget sköt på lanseringen av två AAA-titlar, att inga förvärv annonserades på morgonen och att aktiekursen ligger på all-time-high gör att Pareto tror på en kursnedgång på 10-15 procent under onsdagen.
Det framgår av en rapportkommentar från Pareto Securities på onsdagensmorgonen.
"Huvudnyheten var att de bägge AAA-projekten Dead Island 2 och Saints Row V, som vi hade räknat med under räkenskapsåret 2020/2021, kommer att försenas till nästa räkenskapsår som inleds i april 2021", skriver Pareto.
Mot bakgrund av dessa försenade AAA-spel kommer Pareto göra "väsentliga" nedjusteringar av estimaten för 2020/2021 samtidigt som estimaten för 2021/2022 kommer att höjas. "
Som jag ser det så är ingen av förklaringarna de nämner ovan en anledning till att ett bolags fundamentala värde ska röra sig i den storleksordningen. Det är inte så kvalificerad fundamental analys kan eller bör användas. Fundamental analys bygger på långsiktiga antaganden om framtiden, och det är också så det bör nyttjas framgångsrikt. Så antingen nämner Pareto detta för att de inte begriper bättre, eller så gör de det för att dra in courtage för egen räkning (i motsats till att agera för kunders bästa). Det sorgliga i sammanhanget är att det garanterat finns många oerfarna som agerar på dylika formuleringar och därmed skadar sin ekonomi. Jag vet, för jag gjorde det själv när jag började handla med aktier i tidiga tonår. Dvs på den tiden jag inbillade mig att det gick att använda mäklarfirmor på det sättet (utan egen analys). Möjligen så kan man istället använda dem för att lära sig och skaffa översikt över branscher etc. Att låta en analytiker styra när jag ska genomföra en transaktion är det sista jag idag skulle göra, b.la. eftersom deras incitament ofta är så långt ifrån mina egna.


Det sistnämnda syns i ovan graf, där det kan konstateras att den genomsnittliga personen handlar sönder avkastningen i sin depå, istället för att ta del av börsens goda långsiktiga utveckling. Använd effekten av ränta på ränta till din fördel.

Länk till Embracer hos Avanza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar