Adtraction

torsdag 21 oktober 2021

Inflation och konsumtion?

Inflation. Ett mörkgrått ämne för ämbetsmän i grå kostym. Du passar för övrigt bra in på den målande beskrivningen, Ingves. Men, om vi ska vara lite allvarliga nu, så är ju detta något som påverkar människors vardag i största grad. Jag har lite fler än några få följare på twitter, om man säger så och jag passade därmed på att göra en liten undersökning: 

Resultaten talar ganska entydigt för sig själv. Skenande priser påverkar folks framtidstro negativt och därmed är man inte beredd att minska sitt sparande. Däremot faller naturligtvis konsumtionen som en nödvändig konsekvens. Samtidigt pratar Ingves om "tillfällig inflation" och att energipriser därmed inte spelar någon roll. Hur kan han göra det, när det torde vara helt uppenbart för alla att den skapade energikrisen är av mer långvarig och strukturell karaktär?

I en auktoritär värld förbjuds allt.

Vi ser ovan att en liten andel faktiskt även svarar att de ökar belåningen. Inte direkt oväntat, vi kan ju sedan länge observera hur konsumtionslån stiger i brant takt. Det vi nu observerar är en politik som skapar ojämlikhet, mellan fattiga och rika, mellan stad och landsbygd. Det slår som vanligt hårdast mot mindre bemedlade, och inte alls mot välbeställda Södermalmsbor. Innan butikshyllorna slutar fyllas på och arbetslösheten ökar rejält förstås. 

Man kan skoja om det, men Sverige är på ett sluttande plan. Vi har redan en osedvanligt hög arbetslöshet, nästan högst i hela Eu, dit har Socialdemokraterna tagit landet på bara några få år under Löfvens ledning. Sverige är det enda land i Eu där arbetslösheten har ökat sedan 2014. Det enda. Nu drivs dessutom en energipolitik som kan komma att slå ut betydande delar av svensk näringsliv och dessutom ökar utsläppen kraftigt, till följd av nedlagd miljövänlig kärnkraft. En ohållbar situation.  

Sist men inte minst så kommer säkerligen någon påpeka att jag inte ska låta så alarmistisk. Kanske det, men behöver jag ens påtala att Cementa nyligen gått ut och varnat för att de framöver behöver ransonera cement till svenska kunder? Hålla 1980, det ringde från Sovjet? Brödkö, någon?...

Vad tycker du själv om soppan ovan? Håller du med Ingves, att inget problem föreligger?

4 kommentarer:

 1. Med inflationen så kanske det inte så dumt med belåning ändå för att konsumera nu snarare än senare (hoarding). Inget problem föreligger dock - vi har överskott på el exempelvis.

  SvaraRadera
 2. Överskott på el? Du menar du har varit förutseende och köpt en egen dieselgenerator? Jag har också skulder, för att gardera mot inflation. För något måste man göra om man inte vill kokas sakta som en groda i hett vatten.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Det låter förmodligen inte helt friskt, men jag har nästan börjat hoppas att elen tvingas stängas av i delar av landet pga akut brist, eller att cementkrisen briserar på allvar.
  Det vore mycket underhållande att se diverse ministrar förklara att det minsann inte är något problem att elen stängs av mitt i vintern, eller att alla byggen står stilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sätt och vis häller jag med dig i detta. Sverige och svensken verkar nämligen inte begripa handling och konsekvens, förrens det drabbar dem stenhårt personligen. Tyvärr. Så en smärtsam krasch och kris är kanske vad som behövs. Den är på god väg nu.
   Tack för kommentaren.

   Radera