Adtraction

onsdag 21 december 2016

PPM pengarna

En samvetsfråga : du har väl stenkoll på vad PPM är, och hur dessa pengar placerats? Om inte, ta tag i det nu. Och det bästa är att du inte behöver känna att det är varken svårt eller betungande, för det är det inte alls.

Steg ett är att säkra att du inte blivit lurad att anlita en rådgivare för hantering av PPM pengarna. För det blir garanterat en av dina sämsta affärer någonsin. Det enda som garanteras blir att du får betala en i sammanhanget hög avgift. Det kan vara lätt att tro att avgifterna inte betyder något, men så är det inte, utan de ger en mycket stor negativ inverkan på din kommande pension.

Nedan visar jag min egen allokering, som jag brukar uppdatera sällan:


AP7 Aktiefond är det alternativ pengarna hamnar i ifall du inte gör något aktivt val. Och detta är en riktigt vass fond, men en låg avgift. Det är en global aktiefond med hög risk, i och med att de använder upp till 1,5 gångers hävstång (via derivat). De valutahedgar inte, vilket jag ser som en fördel med tanke på våra politikers långsiktiga förakt av svenska kronans värde (kronan är och förblir en devalveringsvaluta, våra politiker gillar enkla, men mycket kostsamma, utvägar).

Delphi är en bra fond som kombinerar fundamental och teknisk analys, och jag vill ha lite viktning emot norden, så länge vi bor kvar här vill säga. Didner tillför ytterligare exponering emot småbolag, vilket jag tror är en fördel i dagens omvärld med lägre tillväxt under lång tid.

Det finns olika makroekonomiska miljöer, enligt nedan bild.

Principles behind Ray Dalios asset allocation

Olika tillgångsklasser kan förväntas utvecklas olika, beroende på makroekonomisk omgivning. Därför har jag valt att även placera i Pacifics två fonder. Med tanke på de fullkomligt galna experimenten som flertalet av världens Centralbanker nu utför, så bör alla ha någon form av försäkring i portföljen.1 kommentar:

  1. Själv har jag mitt ppm i D&G 4 valbara fonder med 25% i varje och drygt 15% upp i år. Känner mig trygg med dom både nu, historiskt och framöver

    SvaraRadera