Adtraction

tisdag 10 januari 2017

Alltid kort stocky*

TCW-index mäter kronans värde emot en korg av andra valutor. När TCW-index stiger innebär det att kronan försvagas, d.v.s. det kostar fler svenska kronor att köpa korgen av utländska valutor, vilket som synes varit tendensen över tid.

Källa : Riksbanken, IMF.
Sverige hade ftom 1992 i princip en fast växelkurs, men kronan försvagades även innan dess. Detta ser man bland annat utifrån terms of trade, d.v.s. bytesförhållandet för utrikeshandeln, vilket har försvagats sedan 50-talet. Sveriges pris och kostnadsutveckling var så kraftig, i förhållande till utlandet, att nedskrivningar av kronans värde (devalveringar) tvingades fram ett flertal gånger (1949, 1976, 1977, 1981, 1982).

Kontentan av ovanstående är att vi i Sverige har politiker som söker kortsiktiga, enkla lösningar. Gärna "lösningar" som inte syns i folks plånböcker omedelbart och tydligt, d.v.s. som de mindre begåvade väljarna inte inser. Det är alltså en risk för oss i Sverige att vi blir allt fattigare (tack Ingves). Jag skulle personligen aldrig kunna tänka mig att ha alla mina tillgångar i sek, det blir för stor risk, vid sidan av den politiska risken. Jag äger även en del guldrelaterad exponering. Den ekonomiska vårdslöheten, och naiviteten, hos politikerna är farlig för Sverige. Detta är populism på riktigt, om vi nu ska prata om den saken (istället för att stämpla de som påpekar orimligheterna).      

*Stocky är valutahandlares slang för krona, en förkortning för huvudstadens namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar