Adtraction

söndag 1 januari 2017

Bolånedirektivet 2017

Det kan tyckas tråkigt att bankernas ledning låtit sin personliga girighet resultera i hårdare reglering. Bankerna har själva inte begripit att de måste skapa värden för kunderna, och att utpressning inte ingår i detta per definition. De flesta som har bolån har säkert suttit i en diskussion med banken, där man blivit allt mer förbannad i samband med att banken kräver att få sälja andra produkter i utbyte mot rimligare ränta på huslånet, istället för att beakta t.ex. risken i utlåningen ifråga. För dagens banker tycks inte klara av att sälja sina produkter baserat på kompetens, prestation och pris. Då återstår försök till utpressning. Räck upp en hand, den storbank som inte drivit verksamheten på det viset.

Därför är det av godo att bolånedirektivet börjar gälla from 2017, viktiga punkter för konsumenten är t.ex. följande:

- Konsumenten ska få bättre insyn i hur bolåneräntan bestäms.
- Banken ska inte kunna kräva att kunden köper även andra finansiella tjänster eller produkter för att få ett bolån.
- Banken skall diskutera amortering med kunden, och visa en amorteringsplan.

Jag hade egentligen önskat att myndigheterna gick längre än såhär. T.ex. säljs bolån idag som en ren volymprodukt, desto högre volym desto bättre pris. D.v.s. logiken för samhällets del är fullkomligt galen. Det är skillnad på 40% belåningsgrad och 80%, och det bör beaktas i prissättningen avsevärt mer än idag.

Slutligen, något helt annat, men ack så viktigt för framtida Sverige...:
Religion är ett skadligt maktmedel. När vaknar kvinnorna och ifrågasätter Islamiseringen i Sverige?

1 kommentar:

  1. Håller med! Statliga SBAB går i bräschen och är det första bolåneinstitut jag träffat på som ger bättre ränta om du lånar mer. Det är ju helt sjukt för precis som du säger borde risken vägas in och då borde det rimligtvis bli TVÄRTOM.

    SvaraRadera