Adtraction

onsdag 4 januari 2017

Svenska förmögenheter

Den som har ett intresse av såväl historia som ekonomi kan med fördel läsa den här boken. Var dock beredd på att texten är något högtravande, och väldigt fyllig räknat i antalet ord. Göran Hägg går i denna bok igenom 16 av Sveriges genom tidernas rikaste familjers bakgrund, med start i 1800-talet. Han beskriver familjer som t.ex. Carnegie, Dickson, Broström, Wallenberg och Bonnier. Men även senare tiders Miljardärer tas upp, som t.ex. Kamprad, Hult, Lundin eller Persson. För övrigt så omnämns även den före detta Mao-kommunisten Robert Aschberg.

Underligt nog så brukar gamla (ärvda) pengar ofta anses som lite finare, desto äldre desto bättre, i vissa kretsar. I denna bok ges dock ingen vacker bild av Sveriges gamla förmögenheter och de sätt dessa förvärvades på. Läsaren får även en inblick i storfinansens nära relationer med politiken. Historien går igen, räddning av banker är t.ex. inget nytt, den som nu trodde det. Inte heller fenomenet att sko sig på aktieägare och övriga anställda är något nytt. Wallenberg grundlade i
princip sin förmögenhet på gigantiska bonusar. Påfallande ofta tycks stora förmögenheter upplösas
av senare generationer. Många av de stiftelser som finns idag tycks ha haft som syfte att skydda förmögenheterna och deras bestående.    


Länk till boken hos Adlibris  :
Svenska förmögenheter

1 kommentar:

  1. En riktigt riktigt bra bok. Jag har läst den innan och läste den igen nu i december. Tänkte faktisk skriva en recension om den på min blogg men nu när du skrivit om det kan jag nars länka hit istället ;).

    Vi får se om jag får ihop något som kompletterar det du skrivit. Isf kanske det blir något i alla fall.

    SvaraRadera