Adtraction

måndag 13 februari 2017

Kommunernas skuld dubblas

Kommuninvest är ett bolag som ägs av Sveriges kommuner och de erbjuder finansieringslösningar. På deras webbsida publiceras löpande olika sammanställningar över hur illa det idag är ställt med svenska kommuners utveckling. 

Ska man tro propagandan, så handlar det om "investeringar" som kommunerna är i behov av att göra. Vi andra avser med begreppet investering något som förväntas vara självfinansierande och ge god ekonomisk avkastning på inte allt för lång tid, med hög sannolikhet. För att förstå magnituden av de enorma kostnader som nu tornar upp sig, så får vi gå tillbaks till 60-talets miljonprogram. Effekten blir en kraftigt ökad upplåning, likt Lyxfällan. Kommunerna spår att skulderna fördubblas inom 10 år, till över 1000 Miljarder kronor. Själv tror jag det är lika mycket sanning i de "prognoserna" som de "prognoser" Migrationsverket framställer. D.v.s. ren propaganda, i syfte att dölja hur illa det är ställt och i möjlig mån fördröja detonationen av bomberna.


Det mesta tyder på att Sveriges politiker ännu inte har begripit att de gigantiska utgifter man nyligen dragit på sig inte är engångskostnader. Det kommer istället röra sig om kraftfulla annuiteter, med förmågan att successivt fördärva samhället. Ökade skulder kommer successivt tränga undan grundläggande samhällsfunktioner, jämför med Greklands situation.


Har du med en budget där du ständigt förbrukar 10% mer än intäkterna? Lyxfällan?
Det går inte bra nu. Den som är satt i skuld är inte fri.

Jag förväntar mig inte att vänstern begriper konsekvenserna av ekonomisk vanskötsel. Att Alliansen dock medverkat i hög grad till detta, det är anmärkningsvärt. Som vanligt kommer det bli de svagaste grupperna i samhället som kommer drabbas hårdast av drakoniska nedskärningar i en framtid. Men, jag återkommer till hur även medel-Svensson kommer att drabbas, för tro inte att du sitter säker där i din villaidyll.

9 kommentarer:

 1. Mycket intressant och oroväckande läsning.

  Funderar över följande:

  1. Hur ser det ut med pensionssystemet. Socialdemokraterna (och de borgerliga?) har tagit pengar härifrån, hur ser finansieringen ut för framtida pensioner? Räcker de eller ska det lånas till dem?

  2. Vilken är Sveriges totala skuld? Då menar jag stat och kommun? Alltså statsskuld och kommunernas skulder tillsammans? Ligger den på 2 000 miljarder kronor? 1 500 miljarder i statsskuld och 500 miljarder för kommunerna? Kommunerna är de som närmast stöter på problem med ökande upplåning och staten löser ut dem?

  3. Invandringen från 80-talet har varit negativ för Sveriges del. Prognoserna pekar på att det de närmaste 10 åren delas ut 50 000 uppehållstillstånd per år till personer från Eritrea, Afghanistan, Somalia och Irak etc., hur ser Sverige ut om 10 år? Kan vi bli ett land likt Bulgarien eller Rumänien eller håller våra företag uppe ekonomin, men vi får en etnisk underklass med invandrare som lever på unnuiteter (bidrag) och svenskar som har svårt med bostad men hankar sig fram på andrahands- och tredjehandsmarknaden?

  Vore tacksam om du ger mig några kommentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till din sista fråga ska jag tillägga att jag befarar att det är hög sannolikhet att det går riktigt illa för Sverige framöver. För ingenting tyder på att vi har politiker med normal begåvning i Sverige. Därför har jag sett till att förbereda min egen familj på det värsta tänkbara scenariot, där vi tvingas lämna det sjunkande skeppet i god tid och ta med oss pengarna långt utanför synhåll för giriga svenska politiker.

   Radera
  2. Gott att se att det fortfarande finns människor i landet med förmåga till eget logiskt tänkande. För mig är hela situationen obegriplig - att politikerna tillåtit att allt gått så långt. Jag menar, besitter man matematikkunskaper på mellanstadienivå så fattar man ju att detta aldrig kommer fungera. Det är inte raketforskning vi snackar om.

   I min mening beror situationen till absolut största del på fega politiker som inte vågat ta de nödvändiga besluten för landets bästa. Mycket snack från politiker om att "ta ansvar" och jag menar att det är precis de INTE gjort - tagit ansvar för det egna landet i första hand.

   Jag har funderat mycket kring framtiden för Sverige och landat i samma slutsats som du - det ser mörkt ut. Förutom att rösta vart fjärde år är möjligheterna att påverka situationen i stort ytterst begränsade för en vanlig Svensson. Vad göra? Man får se om sitt eget hus.

   Jag noterar att du gjort vissa förberedelser för dig och din familj. Skulle du kunna berätta mer om dessa förberedelser? Vore mycket intressant att höra mer om.

   Allt gott!

   Radera
  3. Inga kommentarer om dina förberedelser? Jag är genuint mycket intresserad av dessa. Mest för mina barns skull om jag ska vara helt ärlig. Letar efter en handlingsplan om/när skiten träffar fläkten.

   Radera
  4. Det första man måste göra är att inte vara beroende av Sverige rent finansiellt. Jag ser hög risk för försämringar i pensionssystem och övrig välfärd framöver. Jag litar inte alls på välfärdssystemen i det här landet längre. Ingenting tyder på att politikerna ens ser problemen. Får jag ut någon pension alls, så kommer jag se det som ren bonus, jag räknar med att få fixa det där själv. Det är bland annat därför jag sett till att bli en kompetent trader och investerare. Då kan jag livnära mig var som helst i världen, behövs bara datorer.
   Kanske måste vi lämna landet, om finansiell oro eller våld eskalerar, polisen har ju redan tappat kontrollen över landet, bevisligen. Jag håller alltid tillgångar i flera olika valutor, om restriktioner skulle införas i Sverige. Jag har guld som hedge emot politikers vansinne och penningtryckeri. Bitcoin är bra att flytta pengar med obemärkt.

   Radera
 2. Många, och stora, frågor där :) I sig något jag får anledning att återkomma till på bloggen framöver. Jag hoppas att även övrig alternativ media tar upp dessa frågor. För det är viktiga ämnen, som medel-Svensson behöver vakna upp till.

  SvaraRadera
 3. Tragiskt nog är mitt förtroende för politiker (oavsett färg) så lågt att inte ens såna här idiotiska avslöjanden gör mig förvånad. Politikerna har aldrig levt i verkligheten och de kommer därför aldrig visa förståelse för verkliga människor.

  Jävligt bra inlägg Investeraren!

  SvaraRadera
 4. Farlig utveckling det här. Inte svårt att föreställa sig scenarier när det går helt åt pepparn. Skötsamma kommuner kommer bli åderlåtna men de kommer inte kunna hålla Kommuninvest flytande utan alla dras med i fallet. Svenska kommuner får inte gå i konkurs, svenska staten är i praktiken backstop och måste baila ut dem. Statens kreditbetyg tar stryk, kronan tankar, marknaden tappar gradvis förtroendet för de svenska finanserna och börjar dumpa svenska obligationer, kronan tankar ännu mer, räntorna drar iväg upp, bostadsmarknaden kraschar, sedan blir det bankkris och så vidare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske inte ska måla fan på väggen redan nu. Men helt klart visar våra politiker ingen som helst förståelse för problematiken. Så oddsen för att det kommer lösa sig bra är inte så goda.

   Radera