Adtraction

torsdag 2 februari 2017

Sveriges ekonomi är i fritt fall

Jag säger det rakt ut : Sveriges offentliga ekonomi är i fritt fall. Och det blir inte bättre kommande år, faktum är att ett troligt scenario är att det blir frågan om drakoniska nedskärningar i välfärden framöver, som på 90-talet. Så var inte förvånad, när försämringar sker i din närhet. Skeppet tar in mycket vatten, likt Titanic. Skillnaden är bara den att kaptenen (Löfven?) ännu inte har begripit vad som pågår. Han har istället fullt upp med att föra ut budskapet hur förträffligt bra allt är.


Våra kära politiker har lagt ned mycket tid på att omsorgsfullt dölja det som pågår i vårt samhälle, mycket statistik har t.ex. nyligen upphört, eller manipulerats på annat vis. Undrar varför?
Låt oss titta lite snabbt på data ( SCB ) över det så kallade utjämningssystemet. Ett fiffigt namn för bidrag från ett fåtal kommuner/landsting till övriga krisande kommuner/landsting. Ett system som i princip bygger på att öka bidragen, desto sämre det går med skattekraften (inkomster, arbetslöshet) i en kommun. Snacka om galna incitament! Notera t.ex. utvecklingen sedan 2010, och tacka MP och Fredrik Reinfeldt. Nuvarande regerings otroligt galna bedrifter kommer ses först i framtiden, under lång tid. Det är våra barns ekonomi ni politiker raserar, just nu.

Om vi slår ut nedan totala siffra per svensk 2017, så är det ca 10,000 kr per år. Och beloppen ökar snabbt med tiden. Nu är det dock som så att det är ett allt mindre antal kommuner som står för dessa enorma bidrag och ett allt större antal som går med underskott. Inom Stockholms län så är det t.ex. bara ca 34% av antalet kommuner som inte drivs med underskott, d.v.s de skötsamma bestraffas som nettobetalare (se tabell 1). Och så pratar sossarna om "att bidra", att vara "solidarisk". Jaha, det innebär alltså att det är fritt fram att köra sin ekonomi i botten, helt utan konsekvenser. Hållbart? Det vore en sak om icke skötsamma kommuner försattes under tvångsförvaltning, från dem som står för pengarna.
Aggregerade underskott (bidrag) i miljoner kronor, längst till höger.
Det ser minst lika illa ut beträffande underskotten i Landstingen, enligt nedan. Vi ska även beakta att
det kommunala utjämningssystemet bara utgör en liten del av Sveriges komplexa bidragssystem. Om man försöker beakta helheten, så ser det än mörkare ut. Något jag återkommer till på bloggen senare.
Aggregerade underskott (bidrag) i miljoner kronor, längst till höger.
För att summera, nu är det var och en för sig själv, i framtida krisläge. Se om ditt eget hus bäst du kan, för Sverige kommer inte göra det, den saken är tämligen klar. Eller, är det viktigaste att förneka det som sker? Vad säger ni Centerpartiet och Liberalerna? Har du förberett din Svexit? Det kan behövas, om allt går åt fanders med tanke på nuvarande oansvarighet från politiskt håll. Sveriges politiska  företrädare är inte ett dugg bättre än Greklands.

3 kommentarer:

 1. Mitt råd är att kolla på Tino Sandandji på Tuben och rösta på SD vilket är det enda sverigevänliga partiet i kammaren!

  SvaraRadera
 2. Skattetrycket kommer öka, samhällsfunktionerna eroderas bort, otryggheten ökar, sedan kommer folk tröttna på att betala in världens högsta skatter i ett svart hål, brain drain sker och sedan flyttar bolagen, bobubblan spricker, skatteintäkterna minskar, statsskulden skenar, pensionssystemet kraschar och till sist är det bara fattigsverige kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är oerhört besynnerligt att politikerna inte begriper det mest uppenbara! Att betala skatt är ett slags samhällskontrakt. Man förväntar sig bra och fungerande skola, vård, äldrevård mm tillbaks. Man förväntar sig inte att politikerna skall välja att slösa bort pengarna på annat, som de nu gjort under lång tid. Och när det kontraktet brister, då är Sverige ute på en oerhört farlig väg.

   Man förväntar sig inte heller att politiker ska välja att infantilt nog tro att de ska uppfostra väljarna till "den rätta åsikten", vilket de nu försökt sedan 2010. Mvh

   Radera