Adtraction

måndag 25 december 2017

Deltar du i spelet?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag har några gånger fått frågan varför jag inte investerar i Bitcoin. För det första anser jag inte att det är fråga om att investera när det gäller kryptovalutor, utan det är ren spekulation, vilket är någonting helt annat. För övrigt anser jag inte heller att det bör kallas för valuta, det är inte en valuta i strikt bemärkelse.

Historien är full av geniala tekniska lösningar, för problem som inte existerar. Bitcoin är en av dessa. För vad är det för problem man avser lösa, och varför? Ingen har gett mig ett trovärdigt svar på den enkla frågan. Säkerhetsaspekten ska vi inte ens tala om, givet de makabra stölder som redan inträffat.

Visst, blockkedjeteknik kanske får en tillämpning i en framtid, men knappast på det vis många företrädare tror. Det är helt enkelt alldeles för osannolikt att myndigheter och banker skulle titta på passivt. Redan nu höjs röster för åtgärder, och med den regleringsvåg om nyligen drabbat banksystemet, så är det vad som kommer ske. Med tanke på de stora vinster som ett fåtal personer gjort på kryptovalutor, så tror jag dessutom att skattemyndigheter runt om i världen kommer intensifiera jakten på beskattning och svarta pengar. Än så länge är Bitcoin de kriminellas paradis, men så kommer det knappast förbli länge till. Utöver detta så är Bitcoin en ineffektiv och dyr teknisk lösning, praktiskt sett totalt oanvändbar. Varför ska vi tillåta en miljömässig katastrof som kryptovalutor, när det kommer till energiåtgången?

Fear Of Missing Out?

Det finns ett förhållandevis fåtal individer i världen som sitter på stora andelar av Bitcoin (s.k. bc whales), och därmed styr handeln. D.v.s. det är knappast den typ av fungerande marknad jag normalt sett sett skulle ge mig in i. Handeln i Bitcoin, och andra kryptos, visar tydliga tecken på manipulation, vilket inte är konstigt då själva grunden i princip visar likheter med pyramidspel. Det går inte att fastställa ett objektivt värde, utan vad vi har att göra med är en massiv momentum-trade. De senaste dagarna har vi sett ett prisfall, och vissa i omgivningen pratar om att det är köpläge. Köpläge? Ta en titt i grafen ovan (klicka). Jag tycker snarare det visar stora likheter med Fingerprint. När förtroendet tappas så finns inga köpare, samtidigt som att allt bygger på att fler lockas in i spelet. I det här fallet vore det inte alls märkligt om vi ser ett fall på 80% från toppen, när rädslan sätter in allt mer och ersätter girigheten.

Länk till Bitcoin certifikat hos Avanza

     

6 kommentarer:

 1. För att svara på en initiala frågan om jag investerar i Bitcoin: Nej!

  Det är såklart roligt för de som tjänar pengar på Bitcoin men jag ser ingen direkt uppsida i dem. Inte nu iaf. Jag väljer hellre att investera i företag som tjänar pengar och växer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ivartfall bemödat mig för att undersöka kryptovalutor som tillgångsslag. Men, då slutsatsen ganska snart blev att det i nuläget inte rör sig om något seriöst, och att riskerna är mycket höga, så avstår jag mer än gärna. Jag tjänar dessutom tillräckligt med pengar på aktier, på ett mer hållbart sätt.

   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Helt rätt! Jag har lyssnat in mig en hel del och tror mer som du, att det redan reglerade bankväsendet kommer anamma godbitarna ur tekniken men att "valutan" kanske inte är så användbar som folk tror. Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när det som idag kostar ca 200 kronor att utföra en transaktion pga tekniska begränsningar (samt tidsaspekten på timmar), så är det omöjligt att nyttja som valuta. Och hela iden med en valuta är prisstabilitet, även det omöjligt med den lösning som Bitcoin erbjuder.

   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Jag har bitcoins men såg de aldrig som en investering utan jag ville bara testa, Köpte en pizza för de och helt enkelt testa handla med det.
  Men på senare tid att de bara legat där och drällt från början var värdet 300 lite drygt nu är de uppe i 700kr för mig.

  De tråkiga är att bitcoin ofta används i brottsliga handlingar vilket är super trist, FBI är ju dessutom stor innehavare av BitCoins :)
  Det som är ännu tråkigare är att många talar väldigt gott om Bitcoin och har blivit hapjad så många som inte förstår sig på den sätter in pengar för i hop om att de skall göra en bra affär.
  De lite som om du skulle åka 50 mil och de börjar regna ute och du kommer på hoppsan jag glömde paraplyet, bäst att jag åker hem... seriöst vem åker hem och hämtar paraplyet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju så valutor ska fungera, smidigt för handel. Men inte som ett rent spekulationsinstrument. Enbart prisrörelserna i Bitcoin medför ju att det aldrig kan bli fråga om att den kan bli användbar i praktiken.

   Tack för kommentaren.

   Radera