Adtraction

torsdag 28 december 2017

Året som gick

Innehåller reklam och annonslänkar.

Året är i princip över och därmed dags att blicka tillbaks, och även fundera lite över 2018.

Om jag tittar på den största av mina egna portföljer, så är jag nöjd med årets utveckling, det är något bättre än föregående år och det ligger över mitt avkastningskrav, igen.


Resultatet har även uppnåtts med ett risktagande som är lägre än för index, på nedsidan, och en bra sharp ratio. Resultatet är bra mot bakgrund av att allt inte är allokerat till aktier. Inga stora sänken i portföljen noteras, utan förluster har tagits i tid och vinster låtits löpa.

Om jag tittar på barnens portfölj, så ser det likvärdigt ut:


De har nu 19 aktieinnehav i sin portfölj, med en bedömd kvalitet och egenskaper som motsvarar 20 års innehavstid. Det är bland annat därför som jag anser att de analyser och råd bankernas analytiker producerar inte är användbara alls. Deras kortsiktighet (i.e. 6 månader p.g.a. courtagejakten) passar inte alls mitt syfte. I dagens allt mer kortsiktigt fokuserade omvärld så är tid och tålamod en del av min edge.   

Året som gick var också bra för den portfölj jag förvaltar åt en klient, där avkastningsmålet uppnåddes, till långsiktigt låg risk och stabilitet. Utdelningarna i den portföljen steg enligt plan:


Inför nästa år är planen att köra på som hitintills med investeringarna. Jag kommer även att sjösätta ytterligare en algo, som har testats ut under året. Syftet är att diversifiera tidsmässigt och öka beredskapen för en förändrad marknad.     

2 kommentarer:

 1. Tjenare!
  Fin avkastning. Du publicerar aldrig dina innehav?

  MVH
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är stark anhängare av att man bör tänka själv innan man köper något. Därför har jag som princip att aldrig publicera min portfölj i sin helhet, för jag vill inte att folk ska kopiera mig rakt av, utan helst se till sin egen situation och beslut. Däremot publicerar jag löpande mina tankar om olika bolag där jag har innehav, som en del av min egen uppföljning och beslut. Sök tex på tags aktier, börsen, fonder, preferensaktier, REIT, spelutvecklare.

   Tack för kommentaren.

   Radera