Adtraction

lördag 21 april 2018

Fondbolags information

Innehåller reklam och annonslänkar.

Det här med en finansbransch som är så arrogant mot kunderna. Är det inte fler än jag som tröttnat på det där? Titta på den information branschen ger till kunderna, på ren svenska så vill jag kalla merparten av det för ren skit. Skit.

Ja, branschen är sämre än Reinfeldts eftermälde.

En god utgångspunkt för alla framgångsrika investeringar är att man begriper vad man köper och varför. Ska jag köpa en fond så betyder detta att jag vill förstå fondens övergripande inriktning, strategier och risker.

Idag gick jag t.ex. in på hemsidan för Atlant Fonder. Om jag tittar på information för fonden Opportunity, så är det fullkomligt omöjligt att utifrån den basala information som ges att ens förstå vad som skiljer denna fond från deras övriga. "Vi investerar i våra bästa ideer", vad betyder den floskeln? Finns det kanske fonder som investerar i sina sämsta ideer, eller?... Och så fortsätter resten av den helt meningslösa mängden av text. Nu vet jag att Anders Kullberg är en kunnig, hårt arbetande och framgångsrik person. Men, just därför är det synd att hans fondbolag uppenbarligen inte anser att kunderna bör ges relevant information utan att först ställa fler frågor. Även storbanker som SEB är skyldiga till denna försummelse. Ja, de är faktiskt ännu sämre om du provar att gå in på deras hemsida.

Jag förstår att det är svårt att ge information till kunder med helt olika förkunskaper och utgångspunkter. Men, en tanke vore kanske att ta fram olika typer av information till olika typer av kunder? Myndigheternas informationskrav är ju lagda på en slags miniminivå, som blir fullkomligt meningslös. Det ska även tilläggas att det i Sverige finns ett fåtal fondbolag som anstränger sig med sin information, och det är där du ska vara kund.


2 kommentarer:

 1. Hej, det finns alltid en tillhörande KIID till varje fond med grundläggande och lättbegriplig information, detta är reglerat enligt UCITS. Vill du ha ännu mer specifik information än så får du kolla i fondbestämmelserna eller prospektet.

  Mvh Casette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min poäng är att det är just den typen av information som suger. Den ger ingen som helst mervärde. Ingenting. Bara ren formalia, totalt värdelöst.
   Tack för kommentaren.

   Radera