Adtraction

måndag 27 augusti 2018

Döden

Innehåller reklam och annonslänkar.

På min väg hem brukar jag ha tid att filosofera en del. Oftast kan det då dyka upp en hel del bra tankar och idéer. Men idag slog det, som från ingenstans, ned en tanke kring döden... Förmodligen inte en slump givet omständigheter i min omgivning. 


Därefter slogs jag av tanken vad som skulle hända med mitt eftermäle ifall något oväntat skulle hända mig personligen. Jag känner mig lugn kring det faktum att min familj skulle ha så de klarar sig, men situationen är inte direkt okomplicerad. Själv kan jag ibland tycka att familjens ekonomi är lätt att handha, men det beror nog egentligen bara på att jag tycker det är kul. Jag inser ju att det skulle vara tämligen svårt för någon annan oinsatt att förvalta en portfölj med 30-40 bolag, varav många är unga tillväxtcase. Vissa portföljer förvaltas dessutom av egenutvecklade helautomatiska algoritmer, och alla pengar finns inte tillgängliga i Sverige.

Min stora förhoppning är att jag får leva tillräckligt länge för att överföra mina kunskaper till mina barn. Det skulle ge dem en bra start i livet, med ett stort försprång. Men om så inte skulle bli fallet, vad händer då? Jag måste verkligen ta tag i projektet att styra upp det här och dokumentera saker och ting. Förmodligen är det att rekommendera den väg Warren Buffett föreslagit, d.v.s. att alla tillgångar avvecklas och sedan att stora delar istället successivt investeras långsiktigt i globala indexfonder, men även att en viss del sätts i småbolagsfonder med aktiv förvaltning.

Det finns många lycksökare i världen (förlåt, finansiella rådgivare menar jag), och dessa ska man sky som pesten. Alla hokus-pokus-fonder bör man också bortse ifrån. Med detta menar jag alltså hedgefonder och olika former av automatiska förvaltare som växer fram idag. Det sistnämna kommer enbart ge upphov till en flock med följa John, vilket i längden kommer ge ett mediokert resultat. De tillför dessutom inget mervärde för kunden, den som vinner är fondbolaget via lägre kostnader. Lån bör även amorteras av. Långsiktighet, uthållighet och enkelhet är "the keys to the kingdom". Ungefär så går mina tankar.   

Har du själv tänkt på detta, och hur resonerar du?

2 kommentarer:

  1. Ja det var klokt resonerat. Själv har jag nog tänkt börja pytsa över aktier till barnens portföljer i takt med att man har halva foten i graven. Innan dess ska jag nog lära upp dem i aktier, om man inte stupar imorgon

    mvh

    SvaraRadera
  2. Satt sjukt nog och diskuterade detta med frugan igår och vi har inte barn ännu, men insåg snabbt att man skulle behöva styra upp detta redan nu! För en som tycker att det är kul med investeringar som jag känns det inte så svårt eller jobbigt att styra upp men skulle jag gå bort först finns det många institut som skulle behöva kontaktas. Det vi landade i att vi bör skriva upp institut och ungefärligt innehav som vi kommer att förvara på ett ställe som båda känner till så att inget missas. Skulder har vi löst genom kostnadsfria försäkringar som skulle träda i kraft vid frånfälle! Man måste kunna prata om detta ämne och försöka lösa det mesta medan man är klar i bollen, så resonerar jag =) Mvh Kneg till Deg

    SvaraRadera