Adtraction

lördag 25 augusti 2018

Skatt på kapital är dubbelbeskattning

Innehåller reklam och annonslänkar.

Vänstern mullrar nu om nya skattehöjningar, återigen.

" The spirit of envy can destroy, it can never build. " M. Thatcher.

Det är absurda argument som nyttjas, det talas om att det råder "rabatt" på kapitalskatt. Ovan ses ett försök att förklara att så inte är fallet. Först betalar vi i Sverige en av världens högsta skatter på arbete. Ponera att vi inte konsumerar allt (t.ex. super upp pengarna), utan är ansvarsfulla nog att spara ,alltså miljövänligt också. Kanske vi sparar för en trygg pension eller till en bostad, trots att politikerna redan infört ett flertal åtgärder för att försämra sparandet. Därefter betalas skatt på kapitalet (utdelningar, värde, vinster). D.v.s. din lön beskattas en gång till, enbart för att du är ansvarsfull nog att spara. Sparande är i princip uppskjuten konsumtion, och när du sedan konsumerar för ditt sparade kapital så måste en hög moms betalas. Var ligger rättvisan i dubbelbeskattning? Vilka signaler skickar politikerna ut med detta? Vilka följder får det i förlängningen för välfärden när kapitalgenerering i ett land motarbetas så aktivt? Varför försvårar politikerna för sparandet genom att höja skatten? Det innebär ökad ojämlikhet om enbart de riktigt duktiga ska ges möjligheten att spara framgångsrikt.

Sverige har redan lägst tillväxt per capita av EUs 28 medlemsländer. I det kritiska läget är det långt ifrån en klok åtgärd att höja skatterna med åtskilliga Miljarder, igen. Fokus på ökat bidragsberoende skapar ett passivt folk  och ett passivt land, en farlig utveckling. Problemet med Socialism är att andras pengar tar slut. Varför skulle de som ska betala finna sig i detta trakasseri, utan motåtgärder? Nordea fick som bekant nog redan i år och lämnade landet. Många nya företag startas inte i Sverige, för varför ta den onödiga risken? Sveriges Riksdag tycks idag helt sakna visioner om hur ett framgångsrikt Sverige skapas på längre sikt. Det mesta tycks istället handla om meningslösa utspel, ökade utgifter och högre skatter. Venezuela...

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Intressant inlägg som alltid är på tapeten, och framförallt nu i valtider. Om man skall lägga det politiska dravlet åt sidan och enbart titta på sakfrågan så är jag helt enig med dig. Att vi "duktiga" människor som lyckas avhålla oss frestelsen att konsumera, till fördel av att investera/spara skall "bestraffas" sänder fel signaler till människor. Vi lever i ett fint land, till stora delar byggt på ett högt skattetryck, men skall vi komma till rätta med enskilda människors höga belåning, skuldsättning, sms-lånandet, blancolån och övriga krediter så tror jag på att instifta privatekonomi som ett grundämne i skolan från ÅR 7 och hela vägen igenom gymnasiet.
  Vad gäller skatten på kapital bör den inte ökas för oss vanliga sparare. Argumentet att klyftorna växer inom detta område är bara sant för det allra rikaste (20 miljoner +) men det är knappast majoriteten av de som påverkas av sådana förslag.

  Kika gärna in på vår blogg!

  Vänligen Mr O
  https://yieldinarerna.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Jag är helt med dig här. Vi dubbelbeskattar både det ena och det andra. Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat är fastigheter. Om man köper en fastighet betalar man först av allt köpskatt (lagfart), sen betalar man köpet med skattade pengar. Man renoverar och underhåller sedan fastigheten med skattade pengar, man betalar dessutom en årlig fastighetsskatt och sen när man säljer så betalar man återigen skatt om man gjort vinst (och det har ju de allra flesta eftersom ingen indexuppräkning får göras på varken inköp eller förbättringar). Och då har vi inte ens börjat snacka om bensin/diesel där man betalar moms på skatten. Det är min favorit...

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera