Adtraction

lördag 17 november 2018

Håller maten i frysen?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Har ni tänkt på det här hur enormt mycket även ett litet land som Sverige skiljer sig åt mellan landets olika delar? Jag tänker t.ex. på bostadspriser, livsvillkor, matpriser och annat. Själv köper jag ibland mat på landsbygden, oftast viltkött till bra pris utan onödiga skatter. Det blir inte bara billigare så, utan det blir faktiskt oftast även väldigt smakligt. 


Nu till problemet. Jag gick igenom frysen och konstaterade att bäst före datum och även brukas före datum tyvärr var passerat på en del av det vakuumförpackade frysta köttet. Det vore verkligen sorgligt att kasta så prima kött tänkte jag. Men, baserat på vad jag Duckat fram (ja, jag nyttjar absolut inte Google numera) så verkar det inte vara någon fara med att äta detta kött. D.v.s. man bör inte bli sjuk av det, och smaken bör inte ha påverkats. Håller ni läsare med om den slutsatsen eller är det någon som vet bättre? Det verkar nämligen finnas olika åsikter om saken, men själv tror jag mest på en läkare jag konsulterade i frågan.

4 kommentarer:

 1. Beror mycket på vad det är för djur vi pratar om. Magert vilt har jag inte haft några som helst problem med och då har jag ändå haft bitar som varit 2+ år i frysen av framför allt älg, fetare saker som gris eller processade produkter som t.ex. korv håller däremot inte så bra.

  Mycket beror på hur det förpackas och hanteras, ligger det i vanliga fryspåsar och flyttas runt mycket kommer inte fryspåsen att vara tät och det blir frysskadat (tänk frystorkat) men ligger det i ordentliga vakumpåsar som sällan hanteras så håller det längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar som att det borde vara ok, vi får testa.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Japp magert viltkött klarar sig nog längre än man tror. Jag skulle bjuda in kompisar en helg på lite rådjursmiddag. Jag var helt bergsäker på att jag hade flera stekar kvar men dagen innan bjudningen så rotade jag runt i frysen och hittade ingenting i korgarna. Jag fick tömma hela frysboxen och längst ner hittade jag en stor stek, problemet vara bara att den var 4 år gammal! Jag tog den i alla fall. Dagen efter när steken tinat så var ytan runt skånken frystorkad och jag fick medelst filekniv skära väck det men köttet luktade inte konstigt eller så. Jag gjorde i ordning steken och det blev en av de mest lyckade tillställningar vi haft, alla fullkomligt älskade rådjursköttet! Inget fel på det köttet trots att det legat så pass länge. Två år kanske är en lämpligare "max-tid" :-)

  // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tillagade vi en av bitarna, och det blev riktigt bra. Mina var i och för sig enbart 4 månader bortom används före datum.
   Tack för kommentaren.

   Radera