Adtraction

söndag 3 februari 2019

Ekonomisk mardröm

Innehåller reklam och annonslänkar.

Ibland har även jag mardrömmar. En gång vaknade jag alldeles kallsvettig. Jag hade drömt den ohyggliga tanken att mina barn skulle växa upp och gå ut i vuxenvärlden helt utan ekonomiskt omdöme. Som personer med politik som enda möjliga karriärväg...  Jag kände mig alltså fullkomligt misslyckad i den mardrömmen.

Ekonomisk grundkurs 0.0

Så det vara bara att sätta igång, att göra något åt det hela. Men, hur gör man egentligen detta? Det finns knappast någon instruktion som alltid fungerar. Men, en sak jag försöker göra är att tänka på vilket föredöme jag utgör för mina barn. Jag försöker t.ex. diskutera ekonomi i vardagen, att därmed påvisa att ekonomi innebär prioriteringar med befintliga resurser. En insikt många i vårt samhälle tycks sakna, inte minst våra politiker.

En annan sak är att barnen bör få hantera egna pengar, innan de blir vuxna. Nyligen introducerade jag veckopeng med eget betalkort. I utbyte fick de välja vad de ska hjälpa till med här hemma för att få pengarna. Pengar regnar inte från himlen, de erhålls i detta fall i utbyte mot tidsmässig insats. Här passade jag på att ge dem incitament att spara pengar. Jag sa att det ni sparar varje vecka kommer ni därefter få dubbelt tillbaks av oss. Det nappade de genast gladeligen på, vilket bådar gott inför framtiden. Signalen här är alltså att det lönar sig bra att spara, till skillnad från planlös konsumtion.

Hur gör du för att överföra ekonomiska baskunskaper till dina barn?

9 kommentarer:

  1. Jag gillar sparandeincitamentet. Som en superförenklad version av verkligheten! Det lär ju sätta sina spår :)

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vi får väl se hur det utvecklar sig med tiden, men jag funderar ivartfall över hur man tidigt kan styra in dem till ansvarsfulla och har nu försökt göra något.
      Tack för kommentaren.

      Radera
    2. Ett syfte är att skapa en vana kring sparandet hos dem, så det går på rutin. Så att de även upptäcker att det inte är alls betungande, utan belönande att spara. Sedan ska man självfallet även unna sig något med sina pengar ibland, men först spara till det.

      Radera
  2. Jag tror att du gör helt rätt. Jag försöker att prata ekonomi och investeringar så mycket jag kan med mina barn. Men även försöka lära dem att saker och ting kostar, t ex när vi handlar att man jämför kilopriset osv. Sedan har de ett eget sparande från deras mor- och farföräldrar och där får de själva vara med och följa utvecklingen.

    SvaraRadera
  3. Kan man se dina portföljinnehåll nånstans? :) Mvh Madelene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det går jag inte ut med av ett flertal olika anledningar. Jag vill inte blir allt för detaljerad i detaljerna i min familjs ekonomi på nätet. Jag tror inte heller det finns anledning att stimulera folk till att kopiera min portfölj. Det är bättre om folk tänker själva. Hur min avkastning utvecklas procentuellt framgår dock emellanåt, dock inte allt för ofta.
      Tack för kommentaren.

      Radera
  4. Tycker du resonerar väldigt klokt med barnen där! Jag märkte en väldig skillnad när mina barn fick egna pengar att köpa lördagsgodis för. De började direkt väga och fundera hur mycket godiset verkligen var värt. Jag tycker för övrigt att det är svårt det där med att hjälpa till hemma. Det måste mina grabbar göra men jag tycker inte att de ska få betalt för det. Det ska ingå liksom.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja att hjälpa till hemma ingår väl på sätt och vis i fostran. Samtidigt ville jag koppla någon form av prestation till det hela. Men jag tycker det är enklare med den ekonomiska fostran nästan, än övrigt :) Ivartfall hitintills, men examen på det där ser man väl först när de flyttar hemifrån de små liven.
      Tack för kommentaren.

      Radera