Adtraction

lördag 30 mars 2019

Första kvartalet 2019

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag är, som bekant, egentligen inte så mycket för alltför kortsiktig resultatuppföljning av min förvaltning. Men, eftersom de flesta andra bloggare bjuder på kvartalsresultat så kanske jag inte bör vara sämre?

Avslutningen av förra börsåret var inte helt problemfritt som ni kanske vet. Men, eftersom jag var disciplinerad nog att fullfölja min på förhand upprättade förvaltningsplan, så redde situationen ut sig rätt hyfsat till slut. Mitt tålamod är en av mina styrkor i min förvaltning.


Jag har ett flertal olika depåer hos flera olika motparter, men ovan utdrag speglar mitt totalresultat rätt väl. Med detta så lämnar jag de flesta professionella förvaltare i bakvattnet, och det bör jag göra med tanke på att kapitalet är mitt eget och det är permanent. Den dag jag inte gör det så är det dags att upphöra med egen verksamhet. Det arbete jag lägger ned måste trots allt betala sig, utöver själva nöjet. Den bästa Sverigefonden är upp 16,7 procent i år enligt Morningstar, och min utveckling förklaras inte av ett avsevärt högre risktagande. Snarare tvärtom, jag är idag mån om att bevara mitt kapital. Det finns en tid då taktiken bör vara defensiv, likväl som den tid då positionstagningen bör vara mer aggressiv. Aktiv förvaltning på riktigt, med långsiktighet i fokus.   

Det har inte hänt speciellt mycket i min portfölj under det gångna kvartalet. Om det inte finns något att göra så gör man som förvaltare bäst i att inget göra. Det kan låta som en klyscha, men det är en för mig viktig princip. När jag väl funnit företag som levererar, då är det mitt jobb att låta företagsledningen sköta sitt och sedan öka positionerna i takt med att jag blir mer bekväm. Att ta stora positioner, när det väl är läge för den saken, är något jag har fått arbete med under åren. För min del har det varit mentalt sett krävande, men jag har successivt blivit bättre på det via målmedveten träning. Istället för att pilla i portföljen, så bör tiden läggas på uppföljning och analys av nya kandidater till portföljen. Den största enskilda händelsen var nyheterna i Mips, där marknadens våldsamma överreaktion gav ett alldeles utmärkt köptillfälle. En annan fars som nu resulterat i köpläge är Swedbanks kommunikationshaveri. Jag har även successivt ökat risktagningen i en av mina helautomatiska systematiska strategier som utvecklats tämligen väl.

Hur gick ditt börskvartal?     

2 kommentarer:

  1. Bra jobbat! Mitt kvartal är ngt bättre än globalt index, rapport imorgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är nöjd, även om det som alltid finns saker att jobba på. Tack för kommentaren.

      Radera