Adtraction

lördag 12 oktober 2019

Facebook hotar demokratin i Sverige

Kommer ni ihåg våren 2018, då regeringen inledde möten med de sociala media-plattformarna? Det framfördes vid dessa stängda möten även direkta hot om lagstiftning.

" På fredagen träffade digitaliseringsminister Peter Eriksson Youtube, Twitter och Tidningsutgivarna (TU) för att diskutera ansvarsfrågor kring vad som publiceras på nätet. "

När jag ser och hör detta så kommer jag direkt att tänka på diktaturer som t.ex. Kina. Regimer där inget publiceras utan regimens godkännande. Allt övervakas och styrs. Vill du leva i ett samhälle där åsiktsfrihet inte tillåts?

Det värsta var kanske inte att regeringen tog till den här typen av åtgärder. Det var faktiskt minst lika illa att den så kallade oppositionen inte sa ett ord om situationen. Moderaterna tror kanske att de själva aldrig kommer drabbas personligen? Kanske av samma anledning som att de godkände en gigantisk budget till Sveriges Vänster Television, finansierad av tvingande solidariska skatter? Kanske var det av samma anledning som de så kallat borgerliga passivt betraktade hur medierna utestängde nya partier under senaste valrörelsen?

Det dröjde inte länge innan media-plattformarna vek sig för påtryckningarna. De flesta känner säkert någon som idag drabbats av godtyckliga avstängningar, efter samordnade påtryckningar från vänstern? Tidigare i år publicerade Medborgerlig Samling en annonskampanj på Facebook:

Skatteslöseriet måste stoppas.

Staten levererar idag inte längre en väl fungerande samhällsservice tillbaks. Det är idag väldigt många svenskar som ställer sig frågande till vad vi idag egentligen får för det mycket höga skattetrycket. Ovan annons är alltså inga märkligheter, men det ledde till att Facebook omedelbart stängde ned Medborgerlig Samlings annonskonto. Vidare så vägrar Facebook att ens föra en diskussion kring situationen, vilket enbart öppnar upp för konspirationsteorier. Det finns många obesvarade frågor kring detta, men Sverige chefen Sam Rihani vägrar föra en dialog.

Personligen anser jag att det här är ett mycket allvarligt demokratiskt problem. En marknadsledande aktör inom sociala medier bör inte godtyckligt agera antidemokratiskt på detta vis. De har ett samhällsansvar när det kommer till att låta olika åsikter och partier komma till tals. De ska inte bidra till polarisering i samhället.

Anser du att det är acceptabelt att de särbehandlar Medborgerlig Samling negativt i förhållande till övriga partier?     

Tänk efter före... Teckna en inkomstförsäkring innan det är för sent...

3 kommentarer:

 1. Låter ju otroligt konstigt att fb skulle ta bort en annons likt den ovan. Det är väl bara att lägga upp den igen, och se vad som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. FB tog inte bara bort annonsen, de stängde alltså ned annonskontot permanent. Minns även hur FB anklagades för att i stor skala ha manipulerat valet i USA. Det börjar bli kusligt.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Facebook har nu hävt blockeringen av annonskontot. Underligt nog krävdes först offentlighet för att FB skulle vidta denna självklara åtgärd.

  SvaraRadera