Adtraction

söndag 29 december 2019

Fel styrelse?

Vare sig du är småsparare och köper aktier på börsen eller kanske är en av huvudägarna i ett bolag, så finns det alltid anledning att aktivt granska ledarskapet. Speciellt i mindre bolag, där de kan göra större skada om det vill sig illa. Hur ser sammansättningen ut av styrelsen, vilka sitter där och varför, vad tillför var och en för erfarenheter och meriter?

Jag håller kanske inte med om allt som sägs i nedan video, men det framförs en del vettiga synpunkter faktiskt. Det har tyvärr blivit vanligare med tiden med rena inkvoteringar i styrelser, eller personer som sitter där enbart i egenskap av släktband, andra relationer, eller rent av kändisar (gud förbjude den starka varningssignalen!). Den typen av bolag presterar ofta inte alls på topp av en anledning, då det ofta speglar övrig kultur i bolaget i sig.
     
Löneanspråk kan också säga en hel del om vart personerna ifråga har sina egentliga intressen och vilken markkontakt de har. Ofta hör man vissa typer av personer klaga över styrelsearvoden. Far åt helvete brukar jag då stilla tänka, köp istället rejält med aktier för egna pengar och ta del av uppsida såväl som nedsidan, som övriga ägare. Men kom för fan inte och gnäll. Styrelser som inte är beredda att ta risk, de bör man enligt min åsikt se upp med. Incitamenten måste vara rätt.


Brukar du granska styrelsen, och säkerställa oberoende meritokratis principer? Eller förlitar du dig på tur?...

Tänk efter före... Teckna en inkomstförsäkring innan det är för sent...

5 kommentarer:

 1. Jag tycker styrelsen ska ha betalt för sitt jobb. Tyvärr är det ju löjligt övervärderat när ett arvode flera årslöner för en normal-begåvad/utbildad människa. Och ändå kan arbetsinsatsen handla om en 10% tjänst eller mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Visst ska de ha betalt, men det ska alla andra med. Värde är inget som skapas enbart av ett fåtal allt för feta kor. Det skapas av samtliga anställda.
   Vad arbetsinsatsen beträffar så är det intressant att vissa typer av personligheter anser sig ska ha skyhögt betalt, samtidigt som de ska ha väldigt många andra uppdrag. Sitter man i en styrelse, då borde man nästan vara tillräckligt bemedlad för att klara sig på det man redan har, i princip. Motsatsen tyder på dålig livsstil och behov av att leva över sina tillgångar i glans.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Hej!

  Jag tycker det är viktigt att kolla vilka som sitter i ledningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, till syvende och sist så är det dessa individer man anförtror sitt kapital.
   Tack för kommentaren.

   Radera