Adtraction

torsdag 26 december 2019

Årskrönika 2019

Året är inte över ännu, men jag har just nu lite tid över att reflektera över det förhållandevis blandade år som 2019 utgjorde. (S)amhälleligt sett så var 2019 ytterligare ett mycket mörkt år för Sveriges del, för att inte säga rent av katastrofalt. Tidigare generationer hade vridit sig i sina gravar om de visste hur vansinnigt Sveriges Riksdag och regering agerat med vårt land. Det hela påminner om en Monty Python film och det hade varit roligt om det bara inte varit så ytterst allvarligt för landets och befolkningens del. Men 2019 var också året då proppen gick ur, nu är det återigen socialt accepterat att rösta på oppositionen, d.v.s på SD eller Medborgerlig Samling. Gå MED nu, bjuds på 2020!

Under 2019 avled min far efter en tids sjukdom. Min far var inte perfekt på något vis, han arbetade t.ex. allt för mycket och skötte sin hälsa för dåligt. När han gav sig in i något så gjorde han det dock oftast med engagemang och uthållighet. Pappa föddes under kriget, i en tid när ransonering rådde i Sverige och det präglade nog hans livshållning. Han pratade inte så mycket om det, men han levde ett förhållandevis sparsamt och strävsamt liv och han hade en stark vilja att lyckas med sitt företagande.

Jag tror pappa fann glädje i den frihet som det också innebar att driva eget företag, i en tid då Socialdemokraterna motarbetade och jagade de så kallade kapitalisterna. Tack vare att pappa var företagare så kom jag själv tidigt till insikt om ekonomi. Det var troligtvis därför jag köpte mina första aktier redan före mina tonår, på egen begäran. Det gick sådär i början..., men det var ändå viktiga lärdomar från de första stapplande stegen i aktiemarknadens värld. Långt senare i livet gav pappa mig också förtroendet att under hans överseende förvalta en del pengar. Det blev till en drivkraft för min del, att verkligen lyckas med detta och visa att jag kunde axla ansvaret och förtroendet att hantera kvarlåtenskapen från min fars livsverk.               

Nu över till mer glädjande ämnen. Privatekonomiskt sett så blev 2019 ännu en framgång för min egen del, faktiskt ett av mina bästa år någonsin.  


Första kvartalet inledde 2019 starkt och det hade kanske varit lägligt att då luta sig tillbaks. Men, eftersom det är viktigt med en mental målbild så sa jag istället till mig själv att jag i år skulle satsa på ett vad jag då ansåg väl tilltaget mål, med 70-80 procents avkastning. Det lyckades! Nu gäller det dock att se upp och jag kom att tänka på följande väl passande citat:

" Det farliga med en lång börsuppgång är att du lätt börjat anta att din fina avkastning beror på din egen förmåga, när du egentligen har dragit fördel av marknadens avkastning, som varit tillgänglig för alla. "  
Ludvig Rosenstam Åhman

Omsättningen i investeringsportföljen har även i år varit tämligen måttlig, som det ska vara i syfte att hålla tillbaks onödiga kostnader och onödiga misstag. Det är egentligen mest att fortsätta på inslagen väg även framöver. 

Jag bedriver även en systematiskt baserad helautomatisk trading i mindre skala, vid sida av min investeringsportfölj. Detta är kanske något av det svåraste jag någonsin gett mig in på, och det är kanske delvis därför jag har bestämt mig för att vara en av de få som lyckas.  Det ackumulerade utfallet (realiserat resultat) från tradingportföljen under 2019 ses i ovan bild. Vid årets start så hade jag som mål att tjäna minst lika mycket på denna handel som jag drar in i årlig utdelning. Den målsättningen uppnåddes slutligen med marginal, även om det temporärt såg mörkt ut under årets inledning. Då var det lätt att hålla sig för skratt minns jag, det är vid sådana tillfällen din disciplin sätts på prov. Under året som kommer har jag som mål att försöka dubblera denna intjäning. Det ska dels ske genom att jag utökar riskmandatet för de strategier som levererar enligt förväntan. Jag skulle känna mig fortsatt bekväm med risknivån även vid dubblerat mandat. Jag har även beslutat att upphöra med 2 strategier som jag har nyttjat under året. En annan målsättning är att minska korrelationen mot börsens generella utveckling. Det ämnar jag uppnå genom mitt val av handelsmetodik och tidshorisont. Jag har relativt nyligen adderat 3 nya strategier samt modifierat en befintlig. Detta återspeglas således inte fullt ut i ovan resultat. Jag ämnar även avsätta pengar för utbildning och förkovring under året som kommer.        

Jag tog även tillfället i akt att halvera min sambos förvaltningskostnad i fonder avseende pensionssparandet genom att flytta innehav till Savr, som jag skrev ett flertal artiklar om tidigare i år. Med tanke på sparhorisonten så kan den enkla åtgärden komma att påverka hennes framtida pension i hög omfattning. 

Hur var ert 2019?

9 kommentarer:

 1. Stort grattis. Mäkta imponerande!
  Kan ej delge mitt år än, då jag inväntar de sista två börsdagarna, men kan säga att det ser ut att sluta kring 24 %.
  All fortsatt lycka önskar jag dig!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland gör man något rätt när man har övat målmedvetet ett tag :)
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Mitt år slutade inte alls i närheten av så bra som ditt. Däremot tog jag mig friheten och gå MED.

  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var roligt att höra. Bättre lycka nästa år önskas.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Stort grattis och inspirerande inlägg,
   Även tack för citat som bör påminnas om i nuvarande börsyra:
   " Det farliga med en lång börsuppgång är att du lätt börjat anta att din fina avkastning beror på din egen förmåga, när du egentligen har dragit fördel av marknadens avkastning, som varit tillgänglig för alla. "

   Radera
  3. Ja, det är viktigt med självförtroende, men samtidigt får det inte övergå i hybris. På börsen får man ofta en rak höger när man minst anar det och ofta precis efter att det gått som bäst :)
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Snyggt med 70% avkastning, hur kommer det sig att du inte delae av dig din portfölj? Skulle vara intressant att se mer detaljer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag tycker inte att det finns något egentligt värde i den saken för allmänheten. Folk bör inte kopiera andra rakt av, utan nyttja sin egen skalle. Sedan vill jag vara privat också, jag är motsatsen till den människa du ser flasha med porsche.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Däremot skriver jag löpande lita tankar om olika innehav, eller positioner jag funderar kring.

   Radera