Adtraction

fredag 3 januari 2020

Buffert?

Under julhelgen befann jag mig i Smålands djupa skogar, och det var lite roligt att någon därmed passade på att visa mig lite information om en Smålänning att vara lite stolt över, självaste Ingvar Kamprad. Jag vet inte om ni har läst det avskedsbrev Ingvar formulerade innan sista vilan? Jag tycker det visade en känslosam bild av honom, så som den sällan tecknades i media i övrigt. En person med liknande starkt engagemang i det han vigde sitt liv åt är nog svår att finna.

Har du själv förberett dig på iskalla tider?...

Det är lite tankeväckande att ta del av den struktur han skapade, han tänkte verkligen på allt. Älmhult i Småland må vara Ikeas hjärta, men makten ligger ytterst i Liechtensteins huvudstad Vaduz. Stiftelsen Interogo syns dock sällan i offentligheten och insynen är begränsad.

För egen del har jag sista tio åren, eller så, börjat oroa mig allt mer över Sveriges utveckling. Det mesta går åt fel håll snabbt nu, det gäller skolresultat, kriminalitet, korruption, arbetslöshet, bidragsberoende, polarisering, offentliga finanser. För att inte tala om det religiösa hotet mot demokratin som är under helt fri uppbyggnad i naiva Sverige, den så kallade fredliga religionen. I det läget är det väl värt att reflektera över hur man personligen kan minska sin riskexponering mot Sverige som sådant. För en sak är helt säker, det går inte att passivt bara ta risken att allt löser sig utan svåra konsekvenser.

5 kommentarer:

 1. Jag har väldigt liten andel av mitt kapital i SEK och svenska aktier. Men allt finns ju hos en svensk mäklare så exponeringen finns där ändå. Helst skulle man vilja positionera sig helt utom räckhåll från klåfingriga politiker, men det är svårt. En stiftelse i Lichtenstein kräver enormt mycket större kapital än jag har...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens globala värld har dock, som jag ser det, gjort det enormt mycket enklare att vidta åtgärder. De klårfingriga politrukerna förstår dock tydligen inte alls den saken.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Själv är jag inne på satt öka min exponering mot SEK. Iofs ligger jag 77% likvid i SEK...men inte så mycket investerat i "svenska" bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska bolag finns det många bra av ja. Men, när landet vansköts i enorm omfattning, då räcker inte det. Se bara på frågan om landets energiförsörjning, inte ens där kan man enas om det mest ekonomiska, effektiva och miljövänliga. Pga att ett pluttparti med 4 procent extremister styr det mesta i den så kallade regeringen.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Jag var i Älmhult och tyckte det var fint och värt att besöka!

  SvaraRadera