Adtraction

måndag 13 januari 2020

Skit i priset?

Förmodligen är det bara jag och eventuellt några siffernördar till som brukar reflektera över priset innan vi köper mat, eller vad tror du? För hur i all sin dar skulle butikerna annars kunna hålla på med de fula metoder som de alla nyttjar dagligen?


Jag var nyligen inne på Lidl och handlade och noterade då att det fanns lite olika sorter morötter.
Det fanns en ny sort som hade det lite piffiga namnet Sagomorötter och de såg lite aptitliga ut faktiskt. Priset per förpackning var också bra mycket lägre än för de som låg strategiskt placerade precis bredvid, vilket tydligt upplystes om. Det var först när jag, som jag alltid gör, läste den mycket finstilta texten om jämförelsepris som jag först trodde jag såg i syne. Jag var tvungen att titta noga en gång till. Jag hade alltså läst korrekt första gången. Sagomorötterna var således fem gånger dyrare per kilo. I mina ögon är det här vad som är fullt likvärdigt med bedrägeri. Tyvärr är detta agerande inget specifikt alls för Lidl, jag ser det ofta på övriga butikskedjor också.

När det gäller mat så verkar det konstigt nog gå att sälja på folk i princip vad som helst idag. På Ica För Rika i Alvik kan man t.ex. köpa ett färdigkokt ägg för 6,50 kr. Något som annars kostar under 2 kronor och i princip kan tillagas av en komplett idiot på minuter. Varför är det såhär tror du? Har du sett några liknande sjuka grejer?       

7 kommentarer:

 1. Hej,
  Haha, jag har nog aldrigsett att det går att köpa färdigkokt ägg i butik. Det var något nytt. Men helt klart tur att de är mer eller mindre tvingade till att skriva jämförbara priser som kilopris eller styckpris. Hade tagit allt förmycket tid i butiken annars om man hade behöft göra det i butiken. Göra huvudräkning i trött och stressat tillstånd är inte lätt det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det enda med jämförelsepriserna är att de felsta butiker medvetet valt att göra dem så små som möjligt och gärna lite undanskymt. Stora skyltar har de däremot gärna på helt felaktiga saker som styckpris.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Första kommentaren, så jag passar på att tacka för en trevlig blogg!

  Du är definitivt inte ensam om att hålla koll på priserna, men ibland känns det som att alla andra bara kastar ner sakerna utan att reflektera över vad någonting kostar. Många gånger är det nog så. Och då fungerar ju fulskyltning som den du beskriver. Inte snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var roligt att du uppskattar bloggen.

   Radera
 3. Sinnessjukt egentligen, både färdigkokta ägg och lurendrejeriet med storleken på förpackningar. Jämförspris är utan tvekan guld värt, men jag håller med dig, allt för få människor kollar jämförspriser.

  SvaraRadera
 4. Jag tittar på kvalite, är de dyra godare så köper jag godare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag med. Och saken är ju att i många fall, som ovan, så har priset ingenting alls med just kvalite att göra.
   Tack för kommentaren.

   Radera