Adtraction

lördag 11 januari 2020

Året var 1986...

Jag minns det nästan som igår, trots att jag inte var särskilt gammal. Året var 1986 och min far var då lika gammal som jag är idag. Pappa var glad, han hade just sålt sitt första företag. Jag minns att jag storögt frågade hur mycket han fick betalt. Han tittade på mig och såg ut som om han funderade på ifall han borde svara, men det gjorde han. Han var bra på det sättet att han behandlade mig lite vuxet på det viset. Det var ungefär där och då som mitt intresse väcktes för ekonomi och jag insåg vad aktier var. 


När pappa avled nyligen så tänkte jag på det där. Vad har jag uppnått i mitt liv liksom, i jämförelse?
Men, jag har nog alltid haft honom lite granna som förebild och tänkt att om han kunde så kan väl jag med. Han skapade sin ekonomiska framgång via främst onoterade bolag, jag har skapat min egen via börsnoterade aktier och en del onoterat. Dessutom har jag haft och tagit möjligheten att göra en del bra fastighetsaffärer genom livet.

Många vet nog att det inflationsmått som idag nyttjas är väldigt mycket av fake news, om man betraktar hur det är uppbyggt. Det är helt klart, av olika anledningar, skapat för att missleda befolkningen kring den verkliga försämringen av penningvärdet. Men, jag gjorde i alla fall just en beräkning som visar att kpi har räknats upp med över 107 procent sedan 1986. Snacka om försämrat penningvärde över tid! Det visar sig dock att jag och pappa drar ungefär jämnt strå rent ekonomiskt vid samma ålder, inräknat fastigheter så ligger jag faktiskt före. Dock får jag nog stå i en hel del resterande del av livet om jag ska vinna den tävlingen mot slutet.

4 kommentarer:

 1. Älskar uttrycket "haft och tagit möjligheten". Det är väldigt många som inte tar vara på sina möjligheter och som därmed inte når så stor framgång. Då är det lätt att vara avundsjuk på de som tar vara på sina möjligheter och lyckas. Snyggt jobbat!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så är det nog.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Hej, Tack för en intressant blogg.
  Hur som tycker jag inte 107% är långt ifrån de 96% som 2% per år ger under 34 år. Så den biten är väl som de ska. Sedan kan man ju diskutera varför vi har inflation överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast det sätt de medvetet valt att mäta inflation på (tex kpi) är hemskt. För det har i stora delar ingenting alls att göra med den faktiska inflation som folk upplever i sin vardag. Det är snarare en medvetet vald grov underskattning.
   Tack för kommentaren.

   Radera