Adtraction

söndag 9 februari 2020

Försäkringar - behövs det?

För ganska länge sedan läste jag ett inlägg på bloggen Onkel Toms stuga som handlade om hans syn på det här med försäkringar. Han argumenterade väl kring varför han tagit beslutet att t.ex. inte försäkra något av sina barn. Minns jag rätt så var detta av någon anledning ett känsligt ämne, det blev storm bland kommentarerna. Hur kunde han vara så nitisk och snål?... Först tyckte jag kanske att det var något udda beslut han fattat. Men, likväl så satte han med denna diskussion tankar i omlopp hos mig.   

Därför var det med visst intresse jag nyligen lyssnade på något av avsnitten i Nordnets poddar, då de hade bjudit in Claes Hemberg. Det visade sig att han bland annat har investerat en del pengar i det nya försäkringsbolaget Gofido. När jag googlade på saken så verkade det dock inte som att de ännu kommit särskilt långt och det jag såg gav i ärlighetens namn ett något naivt intryck. Är det något de har helt rätt i så är det dock deras grundtanke. Den genomsnittlige svensken sitter förmodligen idag med allt för dyra och opersonliga försäkringar som täcker allt för mycket. Lägg därtill ständiga prisökningar som varje år överstiger inflationen ett flertal gånger. Ser vi till historien så har en ny slags aktör troligtvis en jättemöjlighet att framgångsrikt bryta sig in på den här typen av marknad. Precis på det vis som Avanza revolutionerade mäklarbranschen i Sverige. Samtidigt lär motståndet bli hårt, vi ska t.ex. inte glömma att partiet i (S)verige har greppet om Folk(s)am. Det ger vissa privilegier och möjligheter till påverkan. Fråga bara (S)wedbank om den saken.

Inte alls lika illa som den politiserade Försäkringskassan.

Jag fick nyligen hem ett förslag till årlig förnyelse av bilförsäkringen. Precis som föregående år så bemödade sig försäkringsbolaget ifråga inte alls om att ange prishöjningen. Istället överlämnar de till kunden att bli förbannad när en kontroll av fakturan visar att prishöjningen är orimliga 9 procent.
Det hela blev inte bättre av samtalet till kundtjänst. De hade i stort ingen motivering alls till prisförändringen, det berodde kanske på nya tariffer, eller något annat oklart. Vad är det för ett svar?
Jag tillhör inte den typen av kund som tappar mobiltelefonen i stengolvet så fort det kommer en ny dyr Iphone modell... Jag är inte heller intresserad av att vara den som betalar för en kriminalitet som ökar kraftigt i Sverige. Däremot bor jag antagligen i ett geografiskt område där bolagets modeller antar att priskännsligheten är obefintlig? Personer som är ekonomiskt sett rationella kan vara skötsamma och därmed lönsama som kunder, men de tar inte upprepad skit!

För egen del har jag nu tagit tag i saken och börjat fundera över mina alternativ. Det är lite jobbigt att kartlägga sina försäkringar idag, det krävs att man ringer runt. Det visar sig att villkoren är i stort desamma, liksom prisnivåer. Då återstod att skära bort, bilen hamnar t.ex. troligtvis nu på enbart trafikförsäkring då jag inte har behov av det dyra övriga. Som det är idag så äger jag hellre aktier i försäkringsbolag och allokerar utdelningar och värdetillväxt som buffert inför möjliga framtida skador.

Hur har du hanterat denna stora kostnadspost i din vardag? Låter du det enbart passera, eller har du genomfört någon form av åtgärd i din budget?           

10 kommentarer:

 1. Tar aldrig några extra försäkringar när vi köper telefon/TV/cykel/glasögon mm. Minimerat på bilarna, dra ner på körsträckan, öka självrisken t.ex.
  Har försäkring på villan så klart, bilarna, barnet samt en livförsäkring på mig och min fru. Även försäkring på hundarna, katterna dock oförsäkrade.
  Har det mesta i LF så det blir ganska bra rabatter, men jämför premier vartannat år eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försäkringsbolagen vill gärna framhålla rabatter när man samlar försäkringarna på ett ställe. Om jag granskar det där i sömmarna så är det dock lika sant som när bankerna säger sig premiera helkunder :) Även livförsäkring är det som jag ser det värt att fundera över. Rent rationellt sett så tror jag enbart vi behöver försäkra en av oss så länge barnen är små nog.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Har noll koll. Betalar dock för personförsäkringar utan att knussla. Däremot har jag inget lösöre alls försäkrat. Trafikförs på bilen dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är nog som de flesta där, det är lätt hänt att försäkringar bara rulla på.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Förut hade jag tandförsäkring, personförsäkring och hemförsäkring. Har bantat ned dessa till enbart hemförsäkring med minimal premie för bland annat lösöre.

  Tandförsäkringen var lätt att ta bort då den kostade 150kr per månad. Förvisso ingick 3 kontroller årligen i försäkringen, men då måste man bråka en massa med kopior på kvitton att skicka in till försäkringsbolaget. Dessutom fick man utöver det endast ersättning för akutbesök eller hur det var. Mycket märklig försäkring som jag tog som "yngre och dummare". Nu går jag på en koll per år och betalar för mig. Upptäcks problem som behöver åtgärdas så får jag väl pynta själv. Betalar hellre för något när jag behöver det.

  Angående personförsäkringen så är det enbart jag själv i hushållet och skämtåsido värdesätter jag inte mitt liv tillräckligt högt att jag är villig att pröjsa 1300kr för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beträffande tandförsäkringen så borde väl även vi svenskar kunna pynta 50 kronor när som helst och hur mycket som helst för att få en helrenovering av tänderna? Nej, det är bara för de av politrukerna särskilt utvalda ja. Övriga kan få betala tiotusentals kronor om det vill sig illa, i dagens Sverige. Men, det drabbar ju enbart de som röstar på S för att förbli fattiga förmodar jag.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Mitt försäkringsbolag höjde premien med 40% för vår hemförsäkring med anledningen att vi har minsann fått betala ut oväntat mycket ersättning sista året.

  Jag tycker det finns en del stöd, som tex Compricer och Insplanet där man kan söka på billigaste hemförsäkring bland flera olika bolag. (Dock ringer de en och spammar en lite)

  Sen är det ett problem att man inte vet vad man köper, eftersom man inte testar försäkringen förrän om X år när man råkar ut för inbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försäkringsbolag bedriver ingen välgörenhet, så om du har en historik av skador så kommer ditt pris höjas kraftigt. Det är tyvärr allt för mycket kriminellt folk i rörelse idag så statistiken talar för den saken. Man ska med andra ord inte alls räkna med att tjäna pengar på sin försäkring i längden, utan det är något som väntas kosta dig pengar då de ska göra vinst.
   Att de däremot löpande höjer premier ett flertal gånger inflationen, rent generellt, det tycker jag är diskuterbart.
   Framförallt om man som jag kanske inte har behovet egentligen alla gånger.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 5. Liksom när det gäller bankerna är det bättre att äga försäkringsbolagen än att utnyttja dess tjänster. Jag har högsta självrisken på alla försäkringar. På min gamla bil har jag ingen vagnskadeförsäkring. En del andra försäkringar är bekväma att ha då jag slipper allt arbete, som ex tjafs med motpart och verkstäder. Livförsäkringen har hängt med sedan fackföreningstiden. Nu är jag gammal och har låtit den gälla för bl.a. begravningsersättning. Skall dock säga upp den. Mina barn arver tillräckligt för att betala min begravning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om begravningskostnad, så kan ju den bli ganska hejdlös faktiskt. Så ska man vara smått cynisk så borde det väl vara bra att äga aktier där med, även om jag inte har kontrollerat det.
   Tack för kommentaren.

   Radera