Adtraction

tisdag 11 februari 2020

Pang på rödbetan Peter

Någon gång för väldigt länge sedan så var jag kund hos Aragon Fondkommission och en kväll besökte jag ett seminarium där Peter Malmqvist höll ett anförande. Jag minns att jag då uppfattade honom som en ganska knastertorr nationalekonom. Så döm av förvåningen när jag såg nedan anförande, han kan ju faktiskt vara ganska sarkastisk och rolig också.

Peter har helt rätt i hur extremt märkligt det är med hela historien om eventuell penningtvätt i en svunnen tid. Det torde enbart vara i ett land som Sverige som en sådan här historia kan få sådant fotfäste. Media valde att omedelbart svälja hela historien, helt utan att ifrågasätta eller granska amerikanens källor eller syften. Det är i och för sig inte så märkligt när SVT är inblandat, för vi har väl alla lärt oss numera att Sveriges media helt har upphört med kritisk och objektiv granskning?
Någon har onekligen gjort oerhört stora vinster på korta positioner i nordiska banker, till följd av att media inte har gjort sitt jobb. Det positiva är att många nu getts möjligheten till grova vinster när tåget far åt andra hållet, samtidigt som många förvaltare är rejält underviktade.   

Hur kommer det sig att svenska folket och media låter landets statsminister komma undan med alla dagliga våldtäkter, skjutningar, förnedringsrån av barn, rån av äldre och ständiga bombningar? Hur mycket resurser har staten allokerat till att upprätthålla rikets säkerhet i jämförelse med de Miljarder landets banker plöjt ned på penningtvätt? Är det rimliga prioriteringar jämförelsevis?... Ja det kanske det är i ett land som Sverige, världens kanske mest politiskt korrekta land? Eller inte.

Hur är det förresten med det gigantiska välfärdsbedrägeri som pågår i Sverige, här och nu? Alltså det faktum att staten inte längre har kontroll på de belopp som betalas ut och till vem? Man vet inte ens hur många som upprätthåller sig i Sverige längre. Bidragen till andra länder eller olika organisationer, hur är det med dem? Finns det någon slags uppföljning alls där när det gäller penningtvätt? Nej. Men i värdens mest politiskt korrekta land så är det där helt okej, för det är bankerna som är de onda?... När sätter SVT sitt folk i arbete här?


Vad anser du, har Peter rätt i sin syn på bankerna och dess omotiverade värdering?

9 kommentarer:

 1. Superintressant. Dags att köpa Swedbank med andra ord. Jag tror absolut han har rätt. Däremot tror jag det finns ett annat hot mot storbankerna. De är inte längre ensamma om att kunna erbjuda konkurrenskraftiga tjänster på en global marknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det hot, så är det alltid, för alla företag. De måste alltid vara på tå.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Känner inte igen mig i din beskrivning och inte heller stöds den av statistik. På BRÅ kan du just hitta statistik. Sverige ä ett tryggare land än förrut (förutom om du är tungt kriminell, där våldet verkar ha ökat)

  Bidrag är en liten del av väldärden. Det finns värre bovar, bad tycker du om de multinationella företagen som plockar feta vinster ur vård och skola?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner inte heller igen mig faktiskt. När jag växte upp för inte så länge sedan så hade vi inte dessa typer av brott i Sverige alls nästan. Idag är det vardag med bombattacker. Det är så sjukt att jag saknar ord. Värst är att politrukerna inte vill lösa det, de satsar istället all energi på att trycka ned i halsen på folk att de får vänja sig.

   BRÅ? Det är väl ändå ingen i dagens Sverige som förlitar sig på den politrukbyrån? Frågan är om de brukar mer eller mindre propaganda än forna DDR, jag är inte säker faktiskt.

   Du minns kanske hur det plötsligt gick vldigt bra för Sveriges elever i europeisk jämförelse i Pisa? Det var bara det att politrukerna hade trollat med statistiken, dvs det visar sig bli ett bra utfall om man man plockar bort de 20 procent sämsta.
   Så långt har det gått i dagens Sverige.

   Vi säger så, det är företagen som är bovarna. Eller inte.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. En sak till. Denna ständiga relativisering som vänstern ständigt ägnar all sin energi till. Säg mig, vad är det för fel på vänsterfolk?
   Ge mig ett valfritt problem och jag ska ge dig vänsterns 3 lösningar på allt:
   finn en relativ vinkel som gör det absurda lite granna mindre absurt. Löst?
   Fler fritidsgårdar, löst?
   Högre skatter, löst?

   Radera
 3. Sverige ett tryggare land än förut? Bara i socialistiska och kommunistiska kretsar fortsätter man att hävda det. Bombningar, skjutningar, misshandel, våldtäkter, förnedrande rån... Vilken värld lever du i? Går du ens utanför dörren? Till och med statlig media tar upp brotten som sker dagligen. Att ens referera till BRÅ som för en gångs skull ha kritiserats med rätta för sin frisering av statistiken.

  Och vad det gäller företag som "plockar feta vinster ur vård och skola"... Lägg ner. Företag som gör ett bättre jobb än kommunen för samma pengar kan i mina ögon ta ut vilka vinster de vill. Bara kommunister vill att alla ska ha det lika dåligt, och helst kravlöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antag att det BRÅ påstår skulle stämma, alltså att brottsligheten är betydligt mindre än förr (jag vet, helt fel men ändå). Då skulle det således finnas betydande fria resurser för polisen att slå tillbaks mot den grövre brottsligheten. Men det är inte så..., fråga vilken godtycklig polis anonymt som du vill. Det är en helt verklighetsfrånvänd bild som BRÅ ger och det är ytterst allvarligt med sådan dessinformation som underlag till politiker och allmänheten.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Men hallå. Engagera er politiskt istället för att gnälla. Finns ett och annat parti som vill rensa upp i det här kaoset. Men alldeles för få som vill hjälpa till. Ni behövs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns inget etablerat Riksdagsparti som på allvar vill rensa upp i det här. Däremot finns det nykomlingar som tex Medborgerlig Samling som jag stödjer.
   Men i övrigt har jag i princip gett upp Sverige och förberett en exit som kan exekveras om/när landet spårar ur än mer.
   Tack för kommentaren.

   Radera