Adtraction

söndag 29 mars 2020

God ton

Detta inlägg skulle först bli ett opolitiskt och enda långt hyllningstal till vår (s)tore ledare. Alltså nästan som socialdemokratiska men oberoende Aftonbladet... Men, kort därefter kom jag på andra tankar, jag fick en skrivkramp som vägrade ge med sig. Eller ja, det finns ju faktiskt ingenting alls positivt att säga om denna regerings handlingskraft och välvilja för landet och dess medborgare.

Att ta patent på politiskt korrekt åsikt, det enda mänskliga, det enda goda.

Jag minns dock ännu mycket väl hur otroligt illa det gick till vid katastrofen med tsunamin i December 2004. Vanskötseln då gick så pass långt att Laila Freivalds tvingades avgå
efter mycket senfärdigt agerande och bortseende från tjänstens förpliktelser. Då som nu så ljögs det även friskt och uppenbart, vilket till slut blev ohållbart. Konstigt nog försvann även elektronisk dokumentation om regeringens agerande, som av en ren händelse.

Man skulle kunna tro att politikerna dragit lärdom av ovan, men icke. Även när Corona drog in över Sverige så befann sig den politiska ledningen och dess tjänstemän på semester, ett viktigt sportlov kan inte bortprioriteras. Även inledningen av denna kris kännetecknades därför av politisk senfärdighet och upprepade lögner och propaganda i någon form av märkligt syfte att inte skapa oro. Den oro som detta agerande alltså just bidrog till att skapa, hos mig och många andra.

Det positiva med nuvarande kris är dock att många troligen nu personligen kommer att få bittert erfara hur det blir när det mest centrala i ett samhälle eftersatts. Hur det blir när buffert helt saknas. Det är ett faktum att vansinniga politiska prioriteringar har lett till att svensk sjukvård är gravt underdimensionerad, som mycket annat av infrastruktur, i förhållande till befolkningens behov. Trots en förhållandevis mycket hög skattenivå. Ni minns kanske hur regeringen inledningsvis valde att via presskonferens kommunicera att beredskapen är god? Trots att det allra nödvändigaste inom t.ex. vården saknas i termer av utrustning och personal.

Vad tror jag då om Sveriges förmåga att möta denna och framtida kriser? Jo, kort sagt så är jag negativt inställd till det. Detta beror framför allt på den samhällsutveckling vi sett senaste tiden.
Svensk politik och medial debatt kännetecknas idag av ett läge där det framhålls som någon form av ideal att spärra in sig och enbart omge sig med de av identisk åsikt. Folk med annan åsikt ska avfärdas med att det inte är god ton eller att det är direkt hat, eller direkt censur. När jag studerar misslyckade företag så kännetecknas de ofta av personkult och frånvaro av fritt tänkande individer och konkret debatt. Detsamma gäller givetvis en nation. Om den utveckling inte bryts snabbt och konkret så går Sverige onekligen emot en mycket mörk framtid.

Har du själv blivit utsatt för misslyckad härskarretorik enligt ovan? 

Tänk efter före... Teckna en inkomstförsäkring innan det är för sent...

4 kommentarer:

 1. Håller helt med. Detta kommer inte sluta väl för Sverige.
  Lade även idag märke till att folk i gemvänstern och liknande har mobiliserat ett försvar av FHM utan dess like.
  Personer som inte har samma åsikter som Tengil smutskastas brutalt på twitter.
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack, det har vi fått erfara personligen. Inte bara trist, utan även tragiskt för Sveriges del.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Är fortfarande hoppfullt inställd. Molnen kommer skingras någon gång.

  Siffrorna på nya fall har från de flesta länder börjat minska. Korea har kört en modell som inneburit omfattande testning snarare än att stänga ner samhället och det verkar ha varit tillräckligt. Eventuellt på grund av att det är mindre dödligt än vad som framgår av statistiken. På Island testades en större antal, även om de inte visade symptom, och många var smittade utan att veta om det.

  Kanske är det så att jag läser allting genom någon självvalt rosa filter av optimism. Men det känns trots allt hoppfullt. För alla som har blivit smittade eller känner folk som har blivit det är dock statistiken så klart meningslös.

  Tror ändå att Sverige hamnat hyfsat rätt i krisen. Även om vi hamnade där genom att snubbla på ett munskydd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här reder sig nog med tiden. Men jag tänker mer att Sverige är på fullkomligt fel väg i allmänhet sett på längre sikt. Kanske lär denna kris oss att inte ägna all tid åt genus och spendera alla pengar på andras medborgare samtidigt som realistiska kritiker avrättas muntligen.
   Tack för kommentaren.

   Radera