Adtraction

tisdag 14 april 2020

Torsk på elen?

Om man som jag bor i ett eluppvärmt hus så är det tyvärr som så att elen tillhör en av hushållets större årliga utgifter. Därför brukar jag teckna ettårsavtal på elen och sedan se över mitt val en gång om året. Nedan åskådliggörs historiken för rörligt elpris, vilket som synes följer svängningarna på den nordiska elbörsen.  

Klicka för större bild.

Vanligtvis blir det billigast med rörligt elpris, men emellanåt sker tämligen extrema pristoppar. 
Vid årets val tyckte jag dock att det fasta elpris som erbjöds var någorlunda prisvärt i ett historiskt perspektiv.

I övrigt verkar det inte ens lönsamt att i dagsläget hedga sig genom att äga aktier i exempelvis Fortum, då framtidsutsikterna ter sig tämligen grumliga för dem. Däremot äger jag aktier i de olika bolag som ingår i Brookfield  sfären.

5 kommentarer:

 1. Hej,
  Tack för en bra blogg!
  Du avslutar med antinge en cliffhanger eller ett mycket subjektivt och inte särskilt underbyggt uttalande: Framtidsutsikterna för fortum ter sig som grumliga?
  Vad menar du med det?

  För du tittar väl inte på aktiekursen hoppas jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många anledningar till att jag inte vill äga Fortum. För det första har de en tämligen medioker avkastning på kapitalet (roic), vilket i sin tur onekligen kommer spegla sig i en taskig avkastning för aktien sett över längre sikt. Sett över senaste åren så har de sakteligen tömt sin kassa och ökat belåningen, i någon slags försök att sminka upp liket. Inget som direkt tilltalar mig, speciellt inte givet dagens omvärldsläge.
   Inte heller beaktat att bolaget i grunden inte är herre över sin egen framtid, utan i hög grad är beroende av råvaropris (dvs pristagare). På tal om det så hade vi negativt elpris för inte länge sedan. En naturlig följd av kraftiga satsningar på vindkraft, där el produceras vare sig det efterfrågas eller inte. Den typen av affärsmodell är långt ifrån hållbar. På kort sikt möjligen bra för konsumenter, men på längre sikt förödande för aktieägare, direkt värdeföstörande. Utöver det så är Fortum idag i princip beroende av Ryssland, ett korrupt land där Putin i princip dikterar villkoren. Inte heller det inger vare sig förtroende eller stabilitet.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Skaffa solceller! Den bästa avkastningen på en investering vi nånsin haft. Allteftersom solen och ljuset kommer blir elräkningen bara billigare och billigare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist jag räknade på det så var solceller en medioker användning av kapital relativt annat, trots statens massiva kapitalförstöring med bidrag för det. Så det lär inte bli av tror jag.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Med det sagt så vet man aldrig vad framtiden erbjuder. Skulle tex teknikutvecklingen ta raska kliv så att förutsättningarna förbättras/ändras så är jag inte sämre än att jag får ändra mig på denna punkt.

   Radera