Adtraction

söndag 7 juni 2020

Död och succession

Sista året har delvis inte varit så roligt för egen del. Död och sjukdom i min omgivning har fått mig att fundera över livet i allmänhet. En sak jag länge har vetat om är detta att jag ännu inte har planerat för min egen bortgång i den utsträckning som behövs. 


Om jag skulle försvinna idag så skulle onödiga ekonomiska bekymmer uppstå. Jag har länge haft ett stort intresse för ekonomi och har därmed sett det som ett slags nöje att sköta om mina affärer, snarare än ett måste. Andra i familjen är inte roade alls av detta så därmed uppstår ett dilemma.   

Jag kan naturligtvis se till Warren Buffetts enkla lösning på även detta bekymmer. Men, indexfonder är ingenting som lockar mig alls. Faktum är att jag anser dem som skadliga för vårt samhälle och aktiemarknadens funktion. Jag har anledning att förmoda att mina barn kommer växa upp som ekonomiskt kunniga och ansvarsfulla, så där hyser jag visst hopp. Men, om olyckan skulle vara framme och om jag skulle gå bort innan dess så behövs förmodligen en pålitlig diskretionär förvaltningsform. Det sistnämnda måste jag ta mig tid att reflektera över framöver och utvärdera kandidater till.

Jag är mycket väl medveten om att det finns många oärliga, tveksamma och underpresterande firmor eller individer. Det är tyvärr sådan finansmarknaden är beskaffad. Har du som läsare kanske något konkret råd att ge om rådgivare som du upplevt som högpresterande, ärliga och pålitliga?

7 kommentarer:

 1. Ägarledda investmentbolag där de själva sitter i "samma båt" som dig. Många investmentbolag har visat sig slå index över tid.Om de dessutom har en stark huvudägare (tex Douglas lr Lundberg) kommer de ha incitament att vilja öka aktieägarvärdet maximalt.
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar den åsikten om investmentbolag. En stor anledning till långsiktig framgång är när det finns tydliga ägare och rimliga kostnader för förvaltning. Därför funderar jag idag över att föreslå 3 potter. 1)Investmentbolag 2)Transparent robotrådgivare mot aktiva fonder 3)Diskretionär förvaltning.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Personligen gillar jag Avanzas Nicklas Andersson, IG:s Erik Hansén och privatinvesteraren Jonas Olavi, mest för att de är optimister. Minst gillar jag permabjörnar som Lars Wilderäng, Peter Malmqvist och andra surgubbar.

  SvaraRadera
 3. Och jag håller med om indexfonder. Kanske passar en del, men just det att man förutom bra företag även får de som missköter sig lockar inte alls. Bättre då att välja själv, eller låta en bra förvaltare välja åt en i marknader man inte är så bra på, då betalar jag gärna nån procent för deras expertis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker ett stort problem med indexfonder är när det passiva kapitalet ökar i sådan omfattning så att det resulterar i ägarlösa bolag. Börsen mister då en stor del av sin funktion. Dessutom ger det oerhört märkliga kapitalflöden emellanåt. Och vem skulle köpa något annat i livet när man helt bortser ifrån både pris och kvalite?
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Om du avlider innan dina barn är myndiga och du inte har någon annan som ärver före dem (dvs din maka/make med gemensamma barn) så hamnar deras arv under förvaltning. Om jag förstått rätt så betyder det att så fort barnen behöver ett större uttag (tex till körkort, eller så lite som ett fotbollsläger eller sportutrustning) så måste det frågas och motiveras till förvaltaren. I god tid!
  Sen är det inte säkert att den förvaltaren som officiellt utses (Av vem? Det vet jag inte. Nån kommunal social...-nånting) verkligen KAN förvaltning och ser till barnens bästa.

  Mitt råd är att du funderar på vem DU vill ha som förvaltare och skriver det i ett testamente. Det här gäller alltså om du inte är gift med barnens andra förälder. Är du gift med barnens andra förälder så går arvet i första hand till denne. Om du anser att din äkta hälft inte är så... ekonomiskt kunnig som du skulle vilja så se till att få ett testamente skrivet på rätt sätt så det inte kan misstolkas. Väl värt pengarna att anlita en familjejurist till det (kan finnas rabatter tex via hemförsäkring, Private Banking eller fackavgift).

  Spargrisen

  SvaraRadera
 5. Saker att fundera över där med ja.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera