Adtraction

torsdag 11 juni 2020

Stäng possen?

Igår kom jag på mig själv under dagen med en tanke att gå in med ett manuellt ingrepp i min algo-handel. Alltså något av en ren dödssynd. 


Det ska tilläggas att när jag började med algoritmisk handel så var jag förhållandevis kass på det där att låta datorn exekvera i lugn och ro. Men den här gången noterade jag bara den flyktiga tanken och ignorerade det. Även om samma tanke återkom ett flertal gånger under dagen. Det som oroade mig något var dels risknivån men även marknadens beteende sista tiden. Men likväl så visade sig algoritmerna ha tagit välgrundade beslut, hade jag gjort ett ingrepp så hade det kostat mig en del pengar. Det är det här som kan vara så svårt med den här typen av handel, att koppla bort sina egna bedömningar och istället förlita sig på statistiken. Att titta på depåvärdet eller kortsiktiga marknadsrörelser under dagen kan vara skadligt för såväl psyket som ekonomin. För egen del så hjälper det att fokusera på något helt annat.

Har du kanske liknande erfarenheter?      

9 kommentarer:

 1. Det är väl värre i början av en ny strategi, innan man har etablerat ett förtroende. Det är lite korkat egentligen, att man helt plötsligt "har på känn" att något ska ske. Och då kastar all historik åt sidan. Det är svårt att låta bli men för min del blir det aldrig mer än ett litet sidobett numera.
  Jag har bara algohandlat "manuellt" men det låter jätteintressant om din datorhandel. Kan du inte berätta mer om det? Menar inte att du ska avslöja din algoritm utan mer var och hur man skapar en sån, om man är total nybörjare på programmering och datorer.

  SvaraRadera
 2. Nja, jag vet inte om det är så jätteintressant för gemene man? Är man nybörjare på datorer så är detta ingenting man ska ägna sig åt. Detsamma om man inte har handlat aktier lång tid och därmed lärt sig en del om aktiemarknaden. Kom dessutom ihåg att det enklaste sättet att tjäna pengar är att köpa aktier i bra bolag och sedan sitta på röven, utan att göra någonting alls på väldigt länge. De flesta klarar dock inte det sistnömnda utan vill ha aktivitet och spänning istället för vinster.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom anser jag nog själv att det inte är värre i början av en ny strategi. För alla sorters handelsmetoder på aktiemarknaden kommer förr eller senare in i motgångar av dignitet, det sker ofrånkomligen med jämna mellanrum. Det är då man prövas på riktigt.

   Radera
  2. Hej,

   Jag är programmerare och van aktiehandlare och mottar gärna tips på böcker, blogg eller annan källa för att komma igång. Du kanske ser min mailadress, det går bra att skicka dit.

   Tack för intressant läsning, inte bara aktiehandel utan även politiska yttringar och kängor åt nuvarande styrning.

   Allt gott

   Radera
  3. Hej, mig veterligen finns inga böcker som tar en ända i mål. Jag skulle nog uppsöka någon form av verifierad mentor och betala för hjälpen, förutsatt att man vet att man har uthålligheten att arbeta på i några års uppförsbacke. För det är vad som krävs.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  4. Tack för svar. Jag är inte intresserad att ta mig ända i mål med böcker, förstår att det krävs tusentals timmar för att bygga färdigheten - som med mycket annat.

   Mina funderingar var gällande avtal med en handelsplats för tillgång till API, tjänster som levererar statistik för att bygga modeller att agera utifrån etc.

   Tack för en bra blogg

   Radera
  5. Det behövs inte enormt med tid för att utveckla egen mjukvara idag, som privatperson. Jag skulle snarare säga att det idag finns standardiserad mjukvara i överflöd på marknaden och de flesta erbjuder api. Gäller även marknadsdata, men där man får se upp med kvaliteten. Problemet ligger i modellutveckling och kompetensen/erfarenhet kring det och därefter i psykologin att hantera alla motgångar. En bra mentor kan handleda dig i det med, för jag tror inte att detta är något man gör på egen hand helt enkelt.

   Radera
  6. En ide kan tex vara att höra med Nick Radge. Även om det finns många fler jag skulle kunna nämna.

   Radera