Adtraction

söndag 11 oktober 2020

Korruption i Sverige

Jag skrev, med viss frustration, för ett tag sedan ett inlägg med rubriken Ebberöds bank. Det blev en del fart i kommentarsfältet då. Någon läsare skrev t.ex. följande :

" Att säga att riksdagen - i sin helhet dessutom - är "korrupt" är ett uppseendeväckande påstående. Kan du backa upp det på något sätt? Om de är korrupta borde väl förundersökningarna stå som spön i backen? "

Sverige är lika korrupt.

För det första så håller jag med om åsikten att förundersökningarna borde stå som spö i backen i Sverige. Men de gör ju inte det, trots att de borde det. Förklaringen är enkel, politikerna har nämligen ordnat det så pass väl för sig så att de inte kan ställas till svars. Oavsett vad det gäller så kan de och underställda myndigheter istället lugnt hänvisa till återkommande varianter av vi var naiva, ingen kunde se det komma, jag hittade inget mötesrum etc. Påpassligt nog så har politikerna även köpt media med våra skattemedel så ingen oberoende kritik kommer garanterat därifrån. Istället för att objektivt och kritiskt granska makten, så granskar Sveriges media de som kritiserar makten... Korrupt.

Förr i tiden fanns det strängare lagar som avsåg att komma tillrätta med ovanstående problem. Ämbetsmannaansvar var det straffrättsliga ansvaret för offentligt anställda som gällde i Sverige före ämbetsansvarsreformen som trädde i kraft den 1 januari 1976. Sveriges riksdag avskaffade och vattnade sedermera ur dessa begrepp. Även de så kallat borgerliga partierna i Sveriges riksdag är idag emot ett återinförande av striktare tjänsteansvar. Jag ser det därmed som att de i praktiken möjliggör korruption och inkompetens i styrningen av landet. Fråga dig varför det idag enbart är Medborgerlig Samling som har detta ämne som en central punkt i partiprogrammet.

Problemet med inkompetens och/eller korruption i styrningen av Sverige är idag ytterst allvarligt. Vi medborgare kan löpande betrakta politiska förslag från ämbetsmän och regering där det helt saknas en objektiv konsekvensanalys. För politikerna är det väldigt påpassligt att slippa beakta konsekvenser innan de lägger förslag som enbart syftar till att bevara sin personliga makt i olika konstellationer. Detta syns inte minst i migrationspolitik som förs. Ett av alla exempel på detta kan t.ex. ses i det nu aktuella förslaget från Socialdemokraterna, där sjukdom ska anses som skäl för uppehållstillstånd. På vilket sätt kan detta anses vara hållbar asylpolitik enligt vad statsministern själv uttalar, samtidigt som Sveriges sjukvård redan går på knäna? 

En ytterligare förklaring till den politiska korruptionen i Sverige är det faktum att politikerna har sett till att skaffa sig själva ett allt mer generöst partistöd. Hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar betalas årligen ut till partierna, vilket skapar farliga karriärspolitiker som lugnt kan strunta i både väljare och landet. Partierna har på detta vis gjort sig oberoende av folkets åsikter och det är delvis därför vi även kan betrakta odemokratiska åtgärder som DÖ och dess efterföljande PÖK. Fråga dig varför det enbart är Medborgerlig Samling som har avskaffandet av dessa bidrag i sitt program.        

Korruption är ett intressant och tankeväckande ämne, ett ökande samhällsproblem som bör få betydligt mer uppmärksamhet. Någon menade nyligen att korruption i välfärden borde bli en central valfråga och jag kan bara hålla med. Läs därför gärna nedan bok i ämnet:

Länk till Korruption i Sverige hos Bokus

22 kommentarer:

 1. Bra inlägg. Får bara tillägga att Palmes mördare va för sent ute om du förstår 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när den folkilskne Palme mördades, då sparade samhället inte på krutet när det gällde polisresurser. Det är tydligen skillnad på folk och folk i politrukernas värld.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Usch ja, man bli förbannad än idag när man tänker på vilken oerhört otäck despot han var Olof Palme.

   Radera
 2. Kan bara hålla med dig! Och tänk vilken dröm om politiker kunde hållas ansvariga för åtminstone deras uttalande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, idag kan man ju inte annat än att utgå från att alla politiker ljuger när de yttrar sig.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. En lit elustig del med korruption i Sverige är att vi verkar slå oss för bröstet och anse att italienare och andra sydeuropeer är mutade medan vi själva är dygden själva bara för vi låter oss mutas för vänskap istället för reda pengar.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i Sverige är vi inte korrupta. Det är ju vi som ska läxa upp alla andra nationer i hela världen på alla slags områden. På samma självklara vis som svenska skattebetalare tydligen är skyldiga att finansiera det mesta i världen. Vi har politruker som dagligen lånar pengar för att skänka till valfria korrupta bananländer. Det går bra nu.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Hej! Det var jag som skrev den kommentaren.

  Först: Tack för att du utvecklar dina tankar! Du har dessvärre fel i sak på flera punkter. De borgerliga partierna vill och är eniga om att återinföra det s k ämbetsmannaansvaret. Du kan läsa detta i riksdagens protokoll!

  De saker du i övrigt nämner är inte korruption, utan vad du tycker är inkompetens. Det är två skilda saker. Definitionen av korruption är "användande av offentlig makt för egen privat vinning". Att sjukdom är (?) grund för uppehållstillstånd får du gärna tycka är fel i sak och inkompetent, men det är väsensskilt från korruption.

  Om du är intresserad av att läsa mer om korruption i Sverige och världens rekommenderas https://www.transparency.org/en/cpi#

  Sen att Sverige har ett system för partistöd likt de flesta andra västerländska demokratier: Det är inte perfekt. Men det finns inget perfekt system. Om partierna istället hade varit helt privat finansierade skulle det finnas en överhängande risk att de skulle bli klientpartier åt (ffa rika) bidragsgivare - precis det som Per Kornhall varnar för! Man skulle riskera att få en ännu mycket mer konstig sammanblandning mellan intresseorganisationer, näringsliv och politik.

  Du tycker att "politiker struntar i väljare och landet", och utifrån detta leder du i "bevis" att det finns korruption. En alternativ förklaring är att dina åsikter är i så liten minoritet att ditt favoritparti inte vinner några mandat. Jag vet för ett faktum att partierna ägnar mycket tid och energi och att försöka förstå, tolka och följa opinionen, eftersom de vet att de måste få tillräckligt med röster för att kunna få inflytande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Du har direkt fel i sak ang partistödet. Det är exakt därför partierna inte är beroende av att ha några medlemmar. De kan lugnt strunta i väljarna och driva de frågor som betyder något i folks vardag. De kan driva globalisternas agenda. Det skapar enorma problem. Om Medborgerlgi Samling klarar finansiera sitt arbete på oavlönat privat engagemang så klarar övriga det också. Men de vill hellre ha gräddfil.

   Vi kan argumentera länge om vad som är inkompetens respektive korruption. Saken är den att Riksdagens partier påstår nu att de vill göra något. Efter det att Medborgerlig Samling drivit på. Men vad har de gjort när de haft makten? Jo ingenting annat än att gynna sig själva. Prat är prat, agerande är det som betyder något annat än lögner.

   Nej jag "tycker inte" att partier struntar i opinionen. Det är ett faktum mär man utan eftertanke gör DÖ och PÖK. Vidare syns budgetens prioriteringar mycket tydligt. Ingenting till tex brottsbekömpning, däremot en migrationsbudget och biståndsbudget som är enorm i förhållande till kärnområden. De tycks inte heller förstå varför föraktet emot politiker är så stort bland vanligt folk idag. Så fort man tar upp ämnet, oavsett var, så svär folk över politikerna vi har. Undra varför?
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Beträffande inkompetens så kan man verkligen fråga sig varför inget av Riksdagens partier har tagit upp det faktum att man kan bli politiker i dagens Sverige helt utan några som helst kompetens eller intelligenskrav?
   Det finns inget annat så pass välbetalt yrke som helt saknar både anställningskrav eller ansvarskrav. Man kan undra varför? Kanske är det korruptionen som spökar igen? Dvs att politrukerna helst gynnar sig själva istället för att skapa förutsättningar för en seriös stryning av landet.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Vidare så är begreppet vänskapskorruption oftast nära förknippat med inkompetens. Inte minst i politiska sammanhang. Så vad är egentligen hönan respektive ägget här?

   Radera
  5. Hej igen,

   Tack för ditt svar. Nej, jag tycker inte vi kan argumentera länge kring vad som är korruption respektive inkompetens. De är två helt skilda ting. Och att du kallar det ena för det andra gör att du sprider en bild som objektivt sett är felaktig. Sverige har, som alla länder, viss korruption. Men vi är ett av världens absolut minst korrumperade länder. Jag försöker få dig att förstå att du lägger krokben för dig själv.. du vill diskutera "inkompetens", men hamnar i en definitionsdiskussion eftersom du tyvärr är så slängig i detta.

   Du är väldigt kategorisk i nästan allt du skriver. Du säger att partierna "struntar" i väljarna. Men partierna - alla åtta - får ju röster och har fått dessa i demokratiska val som sker i en rättsstat. Så rent logiskt anser ju inte t.ex. de 20 procent som sympatiserar med M att de "struntar" i de frågor de bryr sig om. Eller hur?

   Jag vet inte vad PÖK är, men "DÖ" som ingicks av en relativ (eller rent av absolut?) majoritet av partierna syftade ju till att upprätthålla budgetpraxis, d.v.s. att de olika budgetförslagen ställs emot varandra i storleksordning och det alternativ som har störst antal mandat bakom sig vinner.

   Jag är säker på att ffa SD tyckte det var skittråkigt efter de försökte ställa till det med budgeten. Men att andra partier agerar för att upprätthålla en praxis för votering, och väljer att inte samarbeta med dem är ju inte detsamma som att strunta i opinionen. De representerade ju sina väljare i detta (då när det skedde, ska sägas).

   Vad gäller partiet Medborgerlig Samling så tror jag att ingen inom riksdagen tänker på det, eftersom de fick så få röster och inte sitter i parlamentet. Jag tror få "svenssons" eller riksdagspolitiker alls känner till vilka frågor de ens driver.

   Slutligen, om förtroendet för politiker. Det undersöks regelbundet i Sverige av SOM, deras material finns att läsa online. Där kan du se att det fluktuerar kring 50 procent år efter år. Jag tror att du får denna bild eftersom du pratar med likasinnade, och därför drar slutsatsen att den delas av alla.

   Radera
  6. Vi har uppenbarligen helt olika uppfattning kring Sverige. Sverige är absolut inte ett av världens minst korrumperade länder. Däremot vill vissa väldigt gärna ge sken av den saken av någon underlig anledning. Sverige har kanske inte samma typ av öppen korruption som i många andra länder, men däremot sker väldigt mycket i Sverige mer i det fördolda.

   PÖK = Parti-Överens-Kommelsen. Dvs det faktum att partierna går till val på en sak, men därefter genomför något helt annat än det som torgförts i valrörelsen till väljarna. Så ska inte ske i en välfungerande demokrati där politikerna respekterar demokratiska värden.

   Det här med SD har aldrig nämnts här, så vad har det med saken att göra? Däremot så är övrigas behandling av detta parti (20 pct av väljarna) inget annat än ren skandal och lekstuga. I syfte att bevara sina egna privilegier och makt så går övriga partier ut och naziststämplar ett annat parti och väljare. Helt oacceptabelt och barnsligt agerat. Återigen detta föreakt av demokratiska värden.

   Bild av likasinnade? Ja, för det har ju inte statens institut då i den bubbla de alla lever i, långt bort från väljarna och övriga samhälle?
   Tack för kommentaren.

   Radera
  7. Vem tror du bryr sig om att spara på en undersökning som SOM? Kan det vara som så att enbart de som ingår i politikernas lekstuga bryr sig, medans övriga passar? På en valfri arbetsplats eller middag så har definitivt inte 50% förtroende för den lekstuga som etablerade politiker bedriver.

   Radera
  8. Hej igen!

   Tack för ditt svar. Oj, här var mycket att svara på. :) Jag tror kanske aldrig vi kommer komma överens, och det är OK. Men mitt medskick till dig, sagt i all välmening vill jag understryka, är att försöka ifrågasätta dina egna idéer lite mer.

   Du säger att Sverige "absolut inte" är ett av världens minst korrumperade länder. Men om du läser jämförelser om detta så ser du att det är fel. Din subjektiva upplevelse av korruption (som du ju blandar ihop med din subjektiva upplevelse av inkompetens) räcker inte. Du är uppenbart en intelligent människa, jag tror att du förstår detta.

   Vad gäller vad partier går till val på och sen gör efter de vinner finns det lite forskning på faktiskt. En avhandling vid statsen i Göteborg undersökte Alliansens vallöften, och de låg väl på 90% eller något liknande, vilket är exceptionellt högt. Du kan googla efter den om du vill läsa mer.

   Gällande "skandalen" om hur andra partier behandlar SD: Inget parti har en skyldighet att samarbeta med något annat. Partier söker sig till andra som delar deras syn på saker och ting. I typ 70 år har M varit i opposition i Sverige, och V har ALDRIG varit i regering. Inte hörde du någon av dem klaga över att det var "skandal". Demokrati innebär att någon också *inte* vinner.

   Gällande SOM: jag mindes fel, hittade inte siffrorna. För riksdagen är de år 2020 59 procent, och för regeringen 65 (!). Om glaset är halvfullt eller inte är en bedömningsfråga. Det man kan säga är att Sverige återigen ligger internationellt sett högt. Källa: https://www.gu.se/sites/default/files/2020-10/4.%20Institutionsf%C3%B6rtroendet%20inte%20lika%20politiserat%20under%20pandemin.pdf

   För övrigt förstår jag inte alls hur du kan säga att SOM inte speglar verkligheten. De använder vetenskaplig metod som är närmast oantastlig för att undersöka svenska folkets åsikter, människor av alla olika typer av åsikter och livsstilar. Att du hänvisar till "valfri arbetsplats" är ett ytterst svagt argument, det hoppas jag du förstår.

   Ha en bra dag!

   Radera
  9. Vi får konstatera att vi har olika åsikter i det mesta helt enkelt. Vi verkar inte ens överens om vad som kan anses som korruption. Sverige lite är udda på det viset att vi tror oss vara mindre korrupt än andra, detta trots att det sker mycket mer i det fördolda än i bananländer. Sverige kan tydligen inte ens vara öppet med att det finns korruption.

   Vetenskaplig metod? Jo du, för statistik kan aldrig modifieras för att passa syftet? Titta bara på tex vad BRÅ säger i Sverige och har sagt så länge. De säger att vetenskapen pekar på att det inte finns någon växande brottslighet. Detta trots att det nu sprängs, skjuts, rånas och våldtas varannan dag, på ett aldrig skådat vis i detta land i modern tid.

   Så du menar även att det inte är en skandal att Riksdagen tydligen inte vill komma tillrätta med förskingringen av statliga medel i välfärdssystemet?

   Radera
 5. Låt oss anta att SOM speglar verkligheten, vilket de inte gör alls. Då är det alltså som så att hälften (!) av väljarna enligt dig saknar förtroende för det partierna och dess företrädare uträttar. Det är inget annat än en skandalöst usel siffra. Varje chef i privat sektor hade garanterat fått sparken långt innan dess. Att vissa tar den siffran som "bra" är bara löjeväckande.

  SvaraRadera
 6. Senast idag hade vi ett annat konkret exempel på korrupt maktmissbruk av regeringen i Sverige. Ingen vet ens längre hur många som uppehåller sig i landet. Fusket med identiteter och socialförsäkringssystemet är enormt omfattande och systematiskt.
  Att regeringen och samarbetspartierna avslår hemställan om folkräkning kan bara tolkas som att de vill att missbruket och kaoset ska fortsätta.

  Detta är en enorm skandal! Kanske den största skandal Sverige genomgått i modern tid vad gäller korruption och maktmissbruk. Det har naturligtvis ingenting med inkompetens att göra, men maktmissbruk som skadar befolkningen och landet enormt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en kriminell beslutsfattning som regeringen visar med detta. De är medvetna om brotten mot välfärden, och de väljer att delta i dessa brott. Korrupt!

   Radera
  2. Vilka seriösa länder har inte koll på vilka som rör sig i landet eller vilka som med många olika id nyttjar välfärden från skattemedel? Vilka fler länder har en regering som aktivt tittar bort?
   Det liknar bananländer, nej förresten inte ens där förekommer den här typen av korruption. Sverige siktar tydligen på att inta förstaplatsen, världens mest korrupta land.

   Radera