Adtraction

söndag 1 november 2020

Spara tiotusen kronor årligen?

Jag är ekonomiskt lagd, men jag ska erkänna att även jag slarvar med budgeten emellanåt. Vissa av familjens kostnader har tyvärr tenderat att slentrianmässigt bara följa med genom åren. Dessutom stora utgifter som jag egentligen inte haft något större utbyte av alls.

Politiskt korrekt och därmed skev rekrytering är inget jag vill betala för.

Det som föranledde detta inlägg var att jag just var inne på internetbanken och noterade att den månatliga avgiften till facket hade höjts mycket kraftigt. Jag konstaterade att vi nu tillsammans betalar ca tio tusen kronor per år till facket totalt sett. Om jag leker med tanken att de årligen höjer avgiften något mer än inflationen, att detta betalas i 25 års tid och räknar med ränta på ränta så blir slutsumman nästan ofattbara en miljon kronor!

Eftersom jag är en van läsare av årsredovisningar så beslöt jag mig dock för en snabb genomläsning av förbundets årsrapport. Jag menar, vad fan får jag för pengarna? Det framgår med all tydlighet att ledningen är välavlönad, med mångmiljonlöner. Inte direkt det jag vill se, men det var precis vad jag befarade, det brukar alltid sluta så när det är någon annans pengar man gör av med. I övrigt noterar jag följande häpnadsväckande formulering:

 "...i ett globalt hållbarhetsperspektiv är Sveriges Ingenjörers kansli, med sina cirka 170 medarbetare, en mycket liten organisation. "

Med dessa ord bevisar de sin totala frånkoppling från verkligheten, dessa byråkratiska parasiter. Vad gör ens så mycket människor om dagarna, det är ju en enorm organisation vi pratar om här. En organisation som har svällt massivt senaste åren, på medlemmarnas bekostnad. Detta visar på en total frånvaro av respekt för medlemmarnas pengar, som jag ser det. Som i så många andra delar av samhället där karriärspolitruker är involverade idag. I övrigt är det en rapport full av meningslöst fluff, samt en avsaknad av en kostnadsredovisning som tydligt redogör för vart pengarna förbrukas. 

På förbundets hemsida anges att medlemmarnas inkomstförsäkring kan ge 80 procent av en månadslön på upp till 100,000 kronor i 150 dagar vid ofrivillig arbetslöshet. Dessa orimligt generösa och kostsamma ersättningar är någonting som samtliga medlemmar är med och finansierar. Den som tjänar sådana löner bör givetvis ha en privatekonomi som inte är i behov av den här typen av försäkring, allt annat är som jag ser det privatekonomisk vanskötsel och haveri. 

Kort sagt, det finns många skäl till att vara mycket skeptisk till den här typen av övergödning av fackpampar. Eller vad säger du? 

10 kommentarer:

 1. Prata med dem och meddela dina insikter, så att de i alla fall inser varför - om det är så att du går ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, alltså mitt förtroende för dem är inte på den nivån att jag finner det värt besväret. Att döma av mina intryck så är deras största intresse att bygga imperium och gynna sig själva, med andras pengar.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Huvudet på spiken. Att facket investerar i börsnoterade bolag för medlemmarnas pengar för att driva sina frågor gör ju att det känns lättare att gå ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag noterade det i årsredov att de har en investeringsportfölj som påstås att delvis finansiera verksamheten. Men jag har inte konkreta bevis på att de agerar aktivistiskt med de rösterna. Isåfall är det rätt illa minst sagt.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Kommer du gå ur nu eller är det nödvändigt för dig att vara med i facket?
  Min fackavgift var 3,500 kr/år för 3 år sedan när jag var med senast. Jag ansåg mig inte få något för pengarna, har ingen aning om vad de gör egentligen. Varje månad fick jag en tidning med massa annonser. De skriver ibland något blogginlägg om att "professionen borde ha högre löner" etc, men vad händer? Inget. Ingen utveckling framåt. Mitt yrke är inte heller något yrke där jag är i risk för varken arbetslöshet eller arbetsskador. Ändå var jag med tills någon frågade mig varför jag var med. Då kunde jag inte komma med ett bra svar och gick ur. Hade mitt fack visat sina framfötter, förhandlat hårt, skapat uppror och strejkar etc så hade jag gärna varit med, men så är inte fallet. Man får sköta sig själv helt enkelt och försöka undvika att mjölkas på pengar av andra.
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser nog att ingen har behov av facket som det är idag. Det verkar mest vara skapat för att fackpamparna ska kunna leva lyxliv på andras bekostnad. Den bästa försäkring man kan ha torde vara att snabbt skapa sig en rejäl egen pengabinge.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Gå ur facket då, det gjorde jag för 15 år sedan. Men stanna kvar i A-kassan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man gå ur så ska man gå ur båda anser jag. Faktum är att jag stör mig en hel del på det upplägg de har valt. Jag anser att Akassan borde vara en slags billigare katastrofförsäkring som täcker enbart det mest grundläggande och inte ett lyxliv som finansieras kollektivt.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 5. Kan bara instämma. Har gått ur sedan länge. Facket är en vänsterorienterad politisk rörelse mer än en organisation som ser till medlemmarnas bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det som så ja. De ser till egenintresset främst och smörjer kråset riligt med dina pengar.
   Tack för kommentaren.

   Radera