Adtraction

onsdag 4 november 2020

GEO Group

Då var det amerikanska valet överstökat och vi kan förhoppningsvis återgå till vettigare saker än denna mediala ap-cirkus. En av de sektorer som brukar nyttjas som slagpåse av amerikanska politiker är privata fängelser. Utgår man enbart ifrån behov, kostnad och kvalitet så tillför dessa privata aktörer dock något bra och nödvändigt. Den offentliga fängelsevården i Usa har alltför hög beläggning och är oftast eftersatt i relation till den privata. Därmed har jag passat på att köpa en del aktier i GEO Group, vars aktie redan ligger ned på golvet, som en nyttjad trasa. Man skulle kunna tro att det är kört för dem och att allt är över nu. Men, så är det inte alls enligt min bedömning. Jag räknar med att det kan ta sin tid innan jag kan inkassera en högre tvåsiffrig procentuell avkastning vid mer normal och förtjänt värdering, men med ca 15 procents stabil direktavkastning så kan jag lugnt vänta. Den rådande anti ESG trenden skapar fina möjligheter för oss andra idag. Vissa skulle kanske även se detta som en esg investering, tack vare att framgångsrik rehabilitering och återanpassning är en stor del av verksamheten också idag. Jag räknar även kallt med att det blir som vanligt med det politiska pratet, dvs. ingenting alls som i vanlig ordning. Det är en uppfattning som också styrelseordförande George C. Zoley uppenbarligen stödjer, då han i år har köpt ytterligare aktier för >20 miljoner dollar. Ingen blir nog förvånad om det sker fler rent skattemässigt drivna förlustaffärer i denna aktie i årets sista kvartal, vilket inte vore dumt.  

Det finns en ytterligare sak som vissa kritiska analytiker har pekat på tidigare, och det är den höga skuldsättningen. Som ni ser i nedan bild så har de en skuldnivå som ligger högre än många andra reits. Dock ska man komma ihåg att kontrakten med kunderna är långa (vanligt 10-15 år) och kreditrisken hos de kunderna är i stort obefintlig. Dock är det nog bra att de nyligen annonserade att de framöver allokerar en viss del av kassaflödet till minskning av skulder istället för utdelning. Utdelningen täcks väl av affo och jag skulle gärna även se att de börjar återköpa aktier på dagens mycket låga nivå. 

Klicka för större bild.

Marknaden har även oroat sig för effekterna av covid, men jag tycker bolaget bevisligen har hanterat situationen tämligen väl. Under nästa år vinner deras marginaler följaktligen något på detta. De slog de lågt ställda förväntningarna vid senaste kvartalsrapporten och aktien svarade positivt på det. Jag passade därmed på att lyssna in på efterföljande genomgång. Nedan citat därifrån summerar rätt väl marknadens i mitt tycke omotiverade ängslighet :  

" Okay. I mean that's just kind of what I wanted to, wanted to hear because when stocks get into the single digits and they're heading south, a lot of it is just probably just selling by endowments or foundations or who knows public pension plans or just momentum selling that could be putting in a climactic low, and so what I wanted to hear is what you told me is that you have facilities that have significant value. It's not as if you're - I'm not suggesting one sell them or anything like that. I'm. What I'm saying is that in the worst-case scenario, you have assets that someone is going to value at some point. And even if you lease them out to state or federal people and let them run them, they represent an asset that has a long life ahead of them. And so that investing - trading in the single digits that have never really been there in years, one has to know their downside and it's my sense that if I can have a five-year viewpoint or 10-year, then that's the time to consider them strongly and so I'm just trying to figure out what the data says. It sounds like you do have access to some financing if necessary, even if it costs you a little more, whether it's convertible or through other sources. You have assets that have value on their own and going forward, society will be as it is, there'll be a need for housing prisoners or people coming over the border or who knows what and you all have been supplying that service for 35 years. There's no reason to think that you won't be for the next 35 years or so. All right, thanks so much for answering my questions, and I guess letting me to - I guess express a little bit of my, my just opinion, if nothing else, so I'll move on and let somebody else ask their question.

Gör som jag och bli en vinnare på ESG, men köp billigt istället för tokdyrt. Äger du själv aktier i GEO eller har nu någon åsikt om dem?

Länk till GEO Group hos Avanza 

12 kommentarer:

 1. Jag har sneglat på GEO ett antal gånger men aldrig vågat trycka på köpknappen, vet helt enkelt inte om jag har psyket att hålla i den här aktien och inte paniksälja när den dyker 11% helt random när resten av börsen är 5% i det gröna överlag. Håller dock med om analysen i artikeln, det här bör vara deep value men jag är rädd för knivar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt i att man ska köra den strategi som passar ens personlighet, det är viktigt. Och det finns ingen mening med att jaga knivar bara för sakens skull, det ska man passa sig för. Men i detta fall så tycker jag personligen att implicit riskpremie gör mig konfident sett på sikt. Med det sagt är jag inte alls främmande för att ändra mig om fakta ändras.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Politisk risk, det är vad man tror om den som avgör i detta fall. Men, jag har själv lite svårt att se hur ett redan mycket skuldsatt offentligt Usa kulle kunna prioritera att förstaliga fängelsen just nu. Det finns så oerhört mycket andra problem att ta tag i. Men visst, man kanske aldrig ska underskatta politikers dumhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när Biden ser ut att "vinna" så tror jag verkligen inte vi ska underskatta politikers dumhet. Vi lever i en clownvärld. Det ska bli kul att se Biden virra runt och leta efter mamma på nästa G7 möte dock...

   Kamala Harris lär dock ta över inom kort och Biden avgår. Kamala är känd för att ha utnyttjat fångar som billig slavarbetskraft förbi deras frigivningsdatum så hon kan nog vara bra för GEO. Hon kanske till och med låter dem öppna USAs första motsvarighet till Gulag?

   Radera
  2. Grejen är att det är mer än så att beakta. Senaten tar de inte, presidenten blir maktlös i praktiken. Det blir år av stillestånd.

   Desto mindre politiker gör, desto bättre brukar det dessutom bli för oss andra, eller hur.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  3. Ja gridlock kan vara bra, den som lever får se hur det här går. Jag börjar klura på om det ens kommer finnas en ekonomi kvar när corona lockdowns är över, läget är redan dåligt och Biden pratar ju om 3 månaders nationell lock down...

   Vi får helt enkelt hoppas att maktdelningen i USA räddar oss denna gång och att Biden nöjer sig med att få sitta i vita huset en stund.

   Radera
  4. Nu kanske vi inte ska bli för negativa i tankegångarna? Vi är nog närmare slutet än början av corona. De kommer finnas Miljardantal doser tillgängliga inte alltför många månader bort. Visst slår corona på ekonomin, men allting är inte bäckmörkt tycker jag. Strunta fullkomligt i vad media pratar om, annars blir man definitivt deprimerad i livet. Men lyssna gärna på tex vad Penser har att säga om makrot. Jag gillar dem pga att det de säger är underbyggt av siffror, fakta och analys. Och inte en massa ordbajs som är så vanligt när det gäller makro.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Med tanke på gårdagen, vad är din bedömning av Geo Group just nu? Aktie från golvet ner i källaren, jag är sugen på att öka. Dock något orolig för att försöka fånga en fallande kniv, de har kraftigt sänkt utdelning men DA ökar med fallande kurs.

  Blir nog en småsumma för att chansa, andra chansar i Norwegian, jag i Geo Group =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första så tycker jag inte att man ska resonera i termer av "att chansa" när det gäller aktier. Är det var man anser sig göra så är det ju bättre med tex lotto.

   Man får bilda sig en egen uppfattning om möjligheter och risker i det aktuella bolaget och utifrån det sedan ta ett beslut. Vad ser du själv för hot just nu? Vad tycker du bolaget är värt i ett dåligt respektive bra scenario? Anser du att den kvoten är attraktiv eller inte?
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Det har runnit mycket vatten genom broarna bara sedan sist för övrigt. Demokraternas ställning blev starkare än jag trodde och de har agerat annorlunda än jag trodde i sina prioriteringar. Med det sagt så är inte allt mörkt, tex är kontraktstider långa (många år) och praktiska utmaningar är nog större än vad naiva politiker tror.

  SvaraRadera
 5. Vad tror du om senaste utvecklingen? Kursen känns väldigt nedpressad. Gick in och köpte en liten post.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag indikerade ovan så har det tillkommit mer negativ information sedan jag köpte. Risker realiserades och således äger jag inte längre aktien. När man har fel i sin analys är det viktigt att ta förlusten och gå vidare.

   Radera