Adtraction

lördag 7 augusti 2021

Alla kan bli rika

Bland de kategorier människor som har en tendens att betrakta sig själva som offer för omständigheterna så är det inte ovanligt att få höra uttalanden som att " man måste födas in i rätt familj för att bli rik ", eller liknande. Inget kunde vara mer fel, vilket jag visar i detta inlägg. 

Antag att du sommarjobbar och börjar spara 10,000 kronor varje sommar från 15 års ålder. Pengarna investeras till en genomsnittlig börsavkastning om 8 procent, vilket är fullt möjligt sett till historien. Vid 25 års ålder börjar du arbeta för en genomsnittlig svensk lön, som växer med inflationen, och sparar därefter tio procent av bruttolönen varje år. Dvs inte en speciellt krävande sparkvot. Sparandet upphör vid 65 års ålder men du låter pengarna kvarstå investerade tills den per idag genomsnittliga svenska livslängden.  


Visst är det imponerande siffror ändå, att en genomsnittlig inkomsttagare faktiskt kan spara ihop 76 miljoner kronor under en livstid. Visst är ovanstående en lek med siffror, men det visar lik väl vad som är fullt möjligt att uppnå. Mins även att den Småländske aktiestinsen fick ihop en betydligt större förmögenhet än ovan, trots att han startade med betydligt sämre förutsättningar än detta. Om du inte har hört om aktiestinsen tidigare så tycker jag du ska läsa boken om honom. Inspirerande. De möjligheter och framsteg som kapitalism har skapat för så många är mäktigt när man tänker på det. Till skillnad från merparten ismer...

Det är viktigt att se till att omge sig med rätt människor. Människor som utvecklas och ser positivt på livets alla möjligheter. Då öppnas ofta oanade möjligheter och tankebanor, oavsett vad det nu är du vill uppnå. Umgås inte med offerkulturen och dess alla företrädare, som är så pass omfattande i dagens Sverige.  

16 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, det finns nog en god anledning till att det inte lärs ut. Om folk vore självständiga så fanns ju ingen behov alls av politrukerna, de som utgör dagens adelsklass och brukspatroner.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Jag tror inte det är ett som är orsaken faktiskt. Tror snarare att det beror på att mer eller mindre alla inom såväl politike som skolväsendet är inskränkta och okunniga intill den nivå att de tror att börsen är ett lotteri.

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
  3. Det låter onekligen som en rimlig förklaring det med, tyvärr.

   Radera
 2. Håller helt med. Tyvärr tycker folk det är lättare om allt är någon annans ansvar.

  Mvh,
  Aktiekemisten
  https://aktiekemisten.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar som det gravt misslyckade försök till debattartikel Peter Hultqvist gjorde i Dalademokraten nyligen? Allt var skit i samhället och det var tydligen inte partiets ansvar som regering. Det var någon annans fel och ansvar skulle utkrävas. Är han så pass alkoholiserad försvarsministern? Så att han inte ens vet att han ingår i regeringen.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Ja, fast i ditt exempel har du ju antagit att någon är född i sverige. Är du född i gana eller Peru ser möjligheterna lite sämre ut, även om det kanske går där också.

  Tänk på att stora delar av världensbefolkning inte ens har möjlighet att skaffa ett bankkonto.

  Men i sverige är det lätt att bli rik om man orkar och har tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ante mig att den kommentaren skulle komma. Det finns alltid en anledning till att ”det går inte”, bara man letar offeranledning tillräckligt. Tack för kommentaren.

   Radera
  2. För övrigt visar ditt var prov på en märklig historielöshet. Sverige var långt ifrån ett rikt land om du går inte särskilt lång tid tillbaks. Vi var oerhört fattiga. Men våra förfäder reste sig från misären genom hårt slit.

   Radera
  3. Förlåt om jag trampade herrn på tårna det var inte meningen.
   Var i inlägg står det att det inte går? Säger bara att alla i världen inte har samma möjligheter.

   Du har fördel att vara född på "rätt ställe" men det betyder inte att det inte går på andra. Att säga att alla människor på jorden har exakt samma förutsättningar är nog mer naivt än vad våran stadsminister säger sig vara.

   Nu håller världen på att bli bättre och bland annat kryptovalutor och bitcoin ger folk i tredjevärlden som står utanför det finansiellasystemet en mer liknande chans av vad vi i sverige har idag.

   Att inte kunna bli rik idag i sverige betyder att man är dålig, det betyder inte att det är lika lätt för alla andra. Men nu kommer du väl tolka det här inlägget som att jag tycker att det inte går att bli rik i sverige eller ens om man föds med miljoner.

   Påtal om historia, har vi mer eller mindre möjligheter idag än vad folk hade på 1800-talet?

   Radera
  4. Nej, alla har inte samma möjligheter, för livet är inte rättvist som på dagis. Det var inte heller det inlägget handlade om.
   Men även om alla har samma möjligheter så kommer utfallet inte att bli detsamma för alla. För om du blir rik har nämligen inte enbart att göra med förutsättningar. Många saknar inställningen att göra något.

   Radera
 4. Du nämner Peru, Afrika och annat. Ja självfallet är en fungerande meritokrati och marknadsekonomi något vi måste värna då det gynnar allas möjligheter. Men detta är som sagt var en svensk blogg på svenska.

  SvaraRadera
 5. Nu vill vänstern ha våra sparade pengar:

  https://sparosverige.blogspot.com/2021/08/magdalena-andersson-vill-bli-din.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så. Den typen av politiker har aldrig haft förmågan att skapa något på egen hand. Det enda de tror sig kunna är att omfördela det andra skapar. Rösta inte på den typen av misslyckade individer, för dem handlar det enbart om makt, trots att de inte har en aning om vad de ska göra med makten.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 6. Tror den här typen av sifferövningar gör att en del människor slår bakut - börjar leta anledningar till varför det inte skulle gå eller vara önskvärt. För en andra öppnar det en del tankar och kanske möjligheter.

  Är rörande överens om att alla som kan borde spara när de kan, för alternativet är att be om hjälp som kanske inte kommer.

  (Andra sidan: ska man spara så att allmänna arvsfonden får maximalt mycket, eller finns det bättre alternativ?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det absolut. Människor är olika.

   Beträffande Allmänna Arvsfonden så fattar jag inte varför den finns kvar i dagens form? Pengarna nyttjas till absurda ting, jag skulle hellre elda upp pengarna i ett stort bål än låta dem få ett enda öre.
   Tack för kommentaren.

   Radera