Adtraction

söndag 5 september 2021

Dina och mina pengar

Dagens Industri gjorde för en tid sedan ett kort inslag om våra ministrars privatekonomi. Den typen av artiklar anser jag vara riktig journalistik, eftersom granskande journalistik är ytterst sällsynt och i princip utrotningshotad i dagens Sverige. Det var för övrigt när jag insåg det sistnämnda som jag beslutade att säga upp mina betalabonnemang på all media.  

(S)veriges Vänster Television - Låt dem äta bakelser.
 

När jag själv reflekterar över politiker och partiers budskap så tenderar jag att bortse ifrån vad de säger och påstår. Det är mycket mer givande att betrakta vad de gör, då det visar på deras karaktär, kunskap och faktiska ambitioner. Agerar de i enlighet med vad de säger, ljuger de, är de korrupta? Det är frågor som blir allt mer viktiga, tyvärr.

Sveriges ministrar tillhör idag ingen arbetarklass, långt ifrån så, trots att de gärna vill framstå det. Riksdagen har gemensamt sett till att höja löner, pensioner och förmåner kraftigt under senare decennier. Regeringen och dess ministrar tjänar åtskilliga gånger den genomsnittliga inkomsten i Sverige, vi talar om mångmiljonlöner. Har medborgarna mot den bakgrunden verkligen fått se bättre politik och bättre nyttjande av våra gemensamma resurser? Jag skulle vilja påstå att vi istället fått politiker som gör det mesta i sin makt för att smula sönder de sista kvarvarande resterna av samhällskontraktet och att de faktiskt hotar grundläggande ting som energiförsörjning och näringsliv.

Det faktum att inte en enda minister äger aktier ser jag som ett problem. Det betyder att regeringen saknar vitala kunskaper om förutsättningarna för svenskt näringsliv och dess utveckling. Vad värre är så tyder detta på ett totalt ointresse för dessa viktiga frågor. Ministrarna har förvisso ett begränsat sparande i fonder. Har man 4-5 gånger så hög lön som genomsnittet så tyder dessa låga besparingar på att de lever ett ytterst vidlyftigt liv och slösaktigt privat. 

Kan man inte hantera sin privatekonomi rationellt, hur ska man då antas kunna hantera landets framtid? Är det därför vi skattebetalare återkommande tvingas betrakta slöseriet? Är det därför regeringen lägger en budget där de lånar upp tiotals Miljarder, för att därefter skicka iväg dessa pengar i bistånd, där ingen oberoende utvärdering sker överhuvudtaget? Värre än Ebberöds bank. Jag anser att detta agerande är likvärdigt med korruption, i samtliga etablerade Riksdagspartier. Det finns goda anledningar till att ingen av dem vill se ett återinfört och skarpare tjänstemannaansvar.  

Finansministern uppger t.ex. att hon istället prioriterat amorteringar på bostaden och saknar därmed helt innehav i fonder eller aktier. Med den mycket höga lön hon har så borde bostaden i såfall redan vara avbetald i sin helhet. Nej, det svaret är bara pinsamt och antyder återigen ett totalt oengagemang i ekonomiska frågor. Inte undra på att hon tycks sakna förståelse helt för sparande och dess villkor, med upprepade attacker mot svenska folkets sparande i isk. 

Magdalena, hör gärna av dig så ska jag hjälpa dig med att styra upp din privatekonomi, så att du kan komma igång med ett sparande. Du behöver visa att du tror på Sverige och att du förstår villkoren för alla de som bara försöker trygga sin ekonomi, i snabbare takt än ni avvecklar förutsättningarna för välfärden.            

13 kommentarer:

 1. Inte helt lätt det där - politiker får ju lätt kritik när de äger "fel" aktier. Fonder är lättare. Att en finansminister inte äger ens några fonder är ju... otroligt jag tycka.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker själv det är väldigt enkelt. Har man ingenting att dölja och lever som man lär, då är det inget problem alls med att äga aktier, oavsett yrke. Saknar man moral och karaktär, då kan det ju genast bli jobbigt.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Om det nu finns någon regel som säger att de (ministrarna och övriga i riksdagen) inte får äga aktier/fonder/annat pga ev påverkan på deras beslutsfattande, så borde de väl säga det! Och då också tala om vad de gör istället med pengarna. Är det utlagt på en förvaltare? Eller i en KF? Inte ens ett pensionssparande verkar de ha (fast, det klart, de behöver inte sätta av extra pengar till sånt varje månad för att få en dräglig pension).
  Som det är nu så har jag svårt att tro att de gör av med all sin inkomst, särskilt som de har förmåner som fria resor inom landet, helt avdrag för dubbel bosättning mm. Och eftersom det är så hemligt och de påstår sig inte ha något sparande alls (vilket jag ser som en omöjlighet med de inkomsterna) så misstänker jag starkt att de gömmer undan stora delar av sin inkomst i något skatteparadis.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. De finns ingen sådan regel, mig veterligen. Ja, tankarna går onekligen till att pengarna göms undan av någon märklig anledning.

   Sedan är det en skandal i sig själv att politikerna sett till att berika sig kungligt vad gäller pensionsförmåner. Inget vi vanliga är i närheten av. Samtidigt attackerar de sedan folks möjligheter att spara, trots ett redan från början rekordhögt skatteuttag. Korruption.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Det finns absolut regler kring innehav av värdepapper för statsråd. De måste öppet redovisa sina innehav, och förvaltningslagens bestämmelser kring jäv tillämpas.

  Att Andersson inte äger värdepapper säger nog lite om hennes intresse, hon är trots allt högutbildad ekonom, utan mer om det faktum att hon som finansminister riskerar att hamna i potentiella jävssituationer hela tiden. Då är det enklare att bara spara genom att amortera. Jag hade gjort samma sak i hennes situation.

  Hon bor i ett hus i Nacka, som jag visserligen inte vet när hon köpte det, men priserna där är bland de högsta i landet. Så det är inte direkt konstigt om hon har lån kvar på sin bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, jag kan inte hålla med. Med hennes förmåner och inkomster så är hon slösaktig uppenbarligen. Sedan är det ett stort problem att någon med hennes position och ansvar bevisligen inte alls förstå marknadsekonomin och företags vardag därmed.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Att hon inte investerar pengar som finansminister betyder ju inte att hon är slösaktig? Det är inte slösaktigt att inte investera, däremot är det privatekonomiskt dumt. Men den avvägningen gör hon antagligen eftersom hon annars skulle behöva jäva ut sig gång på gång.

   Jag är inte ett fan av hennes politik eller hennes parti. Vi har olika värderingar och prioriteringar. Men jag tror absolut att hon som ekonom och finansminister "förstår" marknadsekonomi och har inblick i många företag. Det är skillnad på kunskap och värderingar.

   Tack för ditt svar

   Radera
  3. Man ska beakta att hon arbetar med att i princip förvalta skattebetalarnas medel. Då är det viktigt att hon även visar sig kapabel at prioritera korrekt. Slösar man upp en så mycket hög lön som hon har, då svisar man i praktiken att man saknar ekonomisk förmåga. Alternativt att hon saknar intresse helt och hållet för ekonomi, vilket också är riktigt dåligt.

   Den som invetserar eller är entreprenör lär sig om deras vardag och villkor. Att finansministerna visar ett ointresse för detta betyder i praktiken att hon saknar intresse för hur tex jobb skapas och en bra ekonomi i Sverige. SKIN IN THE GAME är viktigt.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  4. Hur vet du vad hon spenderar pengar på? :) Det enda vi vet är att hon sparar genom att amortera på sitt hus. Du säger att hon "slösar upp" sin lön, men det vet du ju inte.

   Det mesta tyder tvärtom på att hon INTE konsumerar upp sin lön på menlösa saker. Hade hon lagt pengarna på dyra bilar, lyxiga utlandsresor osv. hade vi vetat om det via medierna.

   Antagligen sparar hon utöver amortering på ett sparkonto, just för att undvika jäv. Det var så Fredrik Reinfeldt gjorde också, han ägde inga aktier eller så under sin tid i regering.

   Radera
  5. Ja med de mycket höga lönerna och förmånerna som den politiska adeln har tillskansat sig så borde ju huset redan vara avbetalt, om hon nu inte är slösaktig så få. Så den förklaringen håller inte alls. Om hon nu har sparkonto så visar hon ju på sällsynt dålig insikt, som ekonom.

   Undvika jäv säger du? Är det därför hon köpt hus i en av Stockholms dyra förorter och sedan säger sig absolut inte vilja se skatt på fastigheter, vilket skulle drabba henne personligen hårt?

   I övrigt så visar hon ju i handling på ett aktivt ointresse för sparande i aktier i svensk näringsliv. Ett slags direkt avståndstagande, vilket även syns i förd politik i sin tur.

   Radera
  6. En normalstor villa i de lite finare delarna av Nacka kostar i dag mellan 15-20 miljoner kronor. Även med en hög lön är det inget du amorterar av på ett par år.

   Ja, undvika jäv. Hon vill ju också höja skatterna på höga inkomster och generellt göra livet svårare för höginkomsttagare, så din antydan om att hon driver politik för att berika sig själv faller rätt platt, måste jag säga. :)

   Som jag har sagt så gör hon det med all sannolikhet för att undvika att hamna just i jävssituationer. Jag kommer aldrig att rösta på hennes parti, men jag gillar att hon är klok nog att inte riskera att hamna i en sådan situation. Det skulle vara dåligt, oavsett vilka politiska värderingar man råkar ha.

   Hennes jobb, oavsett vad vi tycker om hennes politik, är att ha ett intresse för svensk ekonomi. Att som finansminister behöva "bevisa" sitt intresse för ekonomin i Sverige genom att äga specifikt aktier tycker jag ärligt talat är ett rätt märkligt krav.

   Radera
  7. Nej, en "normalstor" villa kostar inte 20 miljoner kronor. Det visar enbart att vederbörande lever mycket långt ifrån den "arbetarklass" hon påstår sig företräda.

   Ja, visst faller det platt när hon köpt fastighet för 20 miljoner som du påstår? Dvs skatten skulle slå riktat mot henne själv med precision.

   Det handlar inte om att "bevisa" någonting. Det handlar om att visa sitt intresse för svensk näringsliv i praktiken och att lära sig om dess förutsättningar. Det gör man bla bäst genom att vara insatt och engagerad som aktieägare, och skapar därmed framgång för nationen. Arbetslösheten har S lyckats ta mot den högsta i hela eu på kort tid, liksom energibrist och enorma problem som stoppar industri (skog, cementa, gruvor mm). Det har sin grund i att partiet och dess högsta ledning inte bryr sig.
   Radera
  8. Man ska ju också beakta att Magdalena och partners är gammal nog för att ha varit med på en rejäl uppgång i fastighetspriser, sedan sent 90-tal. Trots det, inte ett uns av intress för svensk näringsliv eller svenska sparares villkor i praktiken. Riktigt dåligt.

   Radera