Adtraction

onsdag 14 december 2016

Lets do it, Apple...

Det finns, som bekant, en vanföreställning på vänsterkanten kring det här med skatt. Vi andra vet om och inser förnuftet i det här med Lafferkurvan :


http://www.skattebetalarna.se/nyheter/skattebetalarnas-skatteskola-lafferkurvan

Sambandet ovan är vetenskapligt väl etablerat sedan länge, det är även helt i linje med vanligt sunt förnuft. Ett konkret exempel i Sverige är det här med rut- och rotavdragen. Vänstern kallar dem för subventioner, när det i själva verket handlar om att skaffa fler arbeten i Sverige, till följd av rimligare skatt. De senaste ändringarna gav, som väntat, en starkt negativ effekt på jobben i Sverige, och en förmodat motsvarande ökning av den svarta sektorn i ekonomin. Med för höga skatter ges felaktiga incitament, och ekonomin och välfärd försämras därmed. Varför jobba, när staten tar merparten, bättre att gå på bidrag, eller att starta sitt bolag i något bättre land?

Det känns kanske inte helt intuitivt, men USA har faktiskt en väldigt hög beskattning av företag (35%), på pappret vill säga. Många stora internationella bolag har därför, i likhet med Apple, låtit vinsterna stanna kvar utanför USA, till betydligt bättre villkor. En viktig del av Trumps politik kommer förmodligen bli att sänka skatterna (det har talats om skattenivån 15%), för att därmed locka hem väldigt stora belopp till USA. D.v.s. en skattsänkning som därmed ökar statens inkomster, samtidigt som det gynnar investeringar och USAs ekonomi i allmänhet. Apple har väldigt stora belopp utanför USA, och även om allt detta inte återförs, så är det en hissnande tanke. En del av pengarna kommer sannolikt användas till förvärv och återköp av aktier, möjligen kan Trump sätta villkor kring investeringar (capex) i USA. Blir det en gedigen extra utdelning på 15-20 usd kommande år?  

Farbror Anka, alltid lika rätt.
   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar