Adtraction

söndag 15 januari 2017

Billigt, men låg avkastning?

Avanza Zero, och deras likar, ståtar med låga avgifter, och det låter ju bra. Men, tyvärr ger det fokus på en alltför låg andel av börsens bolag, få sektorer och få fina tillväxtbolag. Den svarta kurvan nedan visar utveckling för omxs30 (motsvarande Avanza Zero) och den röda SIX RX*.

Indexfonder gräver inte alltid guld.
Nu kan man alltid argumentera för att olika index konstrueras på olika vis, hur utdelningar återinvesteras mm. Men, det är inte det som är poängen här. Utan, att billigast inte alltid är bäst. Fundera igenom dina val, och vad du får för pengarna.

*SIX RX har gjorts med utgångspunkt att spegla marknadsutveckling av bolag på Stockholmsbörsen. SIX RX tar hänsyn till den avkastning aktieägarna erhåller i form av utdelning.

2 kommentarer:

  1. Du jämnför ett index där utdelning återinvesteras(SIXRX) med ett där utdelningarna inte återinvesteras(OMXS30). Avanza Zero följer SIX30RX vilket är OMXS30 med återinvesterade utdelningar.

    SvaraRadera
  2. Ja, och det var just därför jag nämnde det på slutet. Oavsett det, så får du en sämre avkastning med en fond av typen omxs30 inriktning.

    SvaraRadera