Adtraction

tisdag 7 februari 2017

Paradox Interactive

Spelutvecklaren Paradox Interactive kom till börsen förra året. En stor del av aktierna (ca 85%) sitter dock fortfarande på förhållandevis fasta händer. Verksamheten består i framför allt egen utveckling för pc, men också förläggning. Förläggningen innebär att en extern partner utvecklar spelet, medans Paradox sköter lanseringen. För att stabilisera intäkterna så försöker man löpande förlänga spelens livslängd genom nya uppdateringar. Att utveckla nya spel är idag förenat med stora kostnader, men samtidigt kan framgångar påverka resultatet kraftigt under enskilda år.  

Källa : ÅR Paradox 2015.
Ovan mönster indikerar en förhållandevis god stabilitet, anser jag. Notera att man sköt på lanseringen mellan 2014-15 enligt uppgift. Men, jag tror nog aktiemarknaden kommer uppvisa kortsiktigt onödig volatilitet p.g.a detta, då det inte är trivialt att lägga prognoser för denna typ av verksamhet. Speciellt inte med tanke på bolagets knapphändiga syn på information.

Inför noteringen pratades om att man hade ca 1 miljon aktiva spelare varje månad. Idag nämns en siffra runt 1,5 miljoner, vilket är en god tillväxtindikation för bolaget, man har uppenbarligen en lojal kundbas att tillgå. Under 2016 lanserades 3 nya spel, samt 9 tillägg enligt uppgift. De siktar i nuläget på att släppa 3-4 nya spel per år, samt 7-12 expansioner, samt ett större antal små tilläggsprodukter (DLC). Marknaden som Paradox är verksam på saknar knappast möjligheter, och växer runt 9-10% årligen, och spel har blivit en stor exportvara för Sverige idag:

Newzoo 2015.
Det finns ett flertal sätt för Paradox att växa bra även framöver, vilket sammanfattas väl i nedan bild. Man har redan inlett arbetet med att ta sig in i Kina, med en stark lokal partner i form av marknadsledande Tencent. Inledningsvis handlar det nu om att släppa redan befintliga spel i Asien. Om man lyckas ta sig in i den snabbväxande asiatiska marknaden på allvar, som en av få västerländska bolag, så dubblas bolagets marknadspotential. Newzoo estimerar att det finns uppemot 200 miljoner betalande kinesiska spelare. Nyligen kunde vi också läsa om nyanställningar i syfte att skapa en stark och lönsam position inom mobilspel. Den satsningen skall ledas av Kim Nordström (tidigare studiochef King). Vi ska även beakta möjligheten att växa via eventuella förvärv framöver, vilket uppgavs vara en av anledningarna till att man gick till börsen. Trenden med digitalisering var man relativt tidigt ute med, och det har sannerligen synts i bolagets marginaler senaste åren. Digital distribution tog över och skapade betydligt bättre marginaler ca 2009-2010.


VD Fredrik Wester och Investment AB Spiltan äger ca 64% av aktierna. Utöver det äger Tencent och Robur nästan 7%. Det är inget tvivel om att ledningen har starka ekonomiska incitament att fortsätta driva bolaget lika framgångsrikt som hitintills. Nackdelen med ägarstrukturen är att de har en stundvis rent av amatörmässig kommunikation med aktiemarknaden. Det har vid ett flertal officiella tillfällen märkts tydligt att ledningen ännu inte är komfortabel med situationen att befinna sig på börsen.

Finanserna hos Paradox är idag urstarka, där senaste rapporten uppvisade en soliditet på 74%. Även vinstmarginalen höll sig på goda 33%. Man har en utdelningspolicy innebärande att 50% av resultatet över en konjunkturcykel skall delas ut. Bolagets goda utveckling framgår om vi jämför med ett antal stora internationella bolag, med liknande affärsmodeller:







Om jag skulle investera i ett svenskt spelbolag idag, så skulle valet sannolikt falla på Paradox. De har en god historik, och en bredd i sin verksamhet. Att värdera ett bolag som Paradox är dock förenat med hög osäkerhet i de antaganden man måste göra. Jag lutar åt att det blir svårt för Paradox att upprepa det man åstadkommit historiskt, och att aktien därmed är värderad kring fair value idag (54,5 kr). Även dagens värdering ställer ganska utmanande krav på bolaget. Men, samtidigt finns en möjlighet att de fortsätter växla upp omsättningen kraftigt (som sista 10 åren), och i det scenariot finns en god uppsida kvar.  

5 kommentarer:

  1. Hur lång investeringshorisont bör man minst och högst ha i detta bolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var och en bör fundera på vad som passar en själv, rent generellt är det viktigt att bestämma sig för vilken typ man är (trader, investerare). Men, jag skulle nog säga att det är svårt att trada kortsiktigt i denna typ av bolagen. För denna typ av verksamhet har ju en tendens att realisera sin fulla potential över en längre period. Man ska inte oroa sig över kortfristiga nyheter (Spelsläpp etc), även om många kommer göra exakt den typen av misstag.

      Radera
  2. Jag är investerartypen. Kanske att ha en horisont på ett år i Paradox Interactive, kan ge en skaplig summa. Kan väl gå ned också, och jag vill helst inte sälja på nedgång; så det är kanske bättre att ha en investeringshorisont på tre år i Paradox Interactive.

    Skar ned i H&M i veckan och bytte mot Amazon. Hoppas den investeringen blir bra på några års sikt. Har dock inte förstått Amazons kostnader riktigt. Verkar som det är många kostnader förknippade med att investera i lagerlokaler världen över och distributionskanaler. Kan bara hoppas att kostnaderna sänks när investeringarna inte blir lika kostsamma samtidigt som intäkter och marginaler ökar.

    SvaraRadera
  3. Jag delar din syn på detta bolag till mångt och mycket.

    En bra sak med datorspelsbolag är att framgång ofta föder framgång. Har man väl etablerat ett starkt IP så finns det goda möjligheter att växa försäljningen med uppföljare, precis som för filmer och böcker.

    När Paradox tog omsättningsskuttet 2015 med främst Cities:Skylines så byggs samtidigt en kundbas upp som till stor del även kan tänka sig att köpa ett Cities:Skylines 2 några år senare.

    Då Paradox äger ett stort antal IP där det kontinuerligt släpps uppföljare och tilläggspaket så kan de fortsätta växa.

    Sedan expanderar de som du skriver till nya områden, dels geografiska med Asian, men även nya plattformar som konsol och framförallt mobilspel.

    Personligen tror jag kanske inte på en explosionsartad utveckling framöver, men tror absolut att de kommer fortsätta växa stabilt.

    SvaraRadera
  4. Tack för ett riktigt bra inlägg om Paradox! Jag har valt att stå utanför spelbranschen helt och hållet och därför inte satt mig in i dem. Det känns som att ditt inlägg ger mig den info jag behöver om bolaget. Helt klart ett äkta #kvalitetsveckan-inlägg ;)

    SvaraRadera