Adtraction

måndag 3 juli 2017

Intelligent fanatics project

Denna blogg innehåller reklam och annonslänkar.

Att köpa aktier handlar, som jag ser det, om mer än att bara förstå sig på räkenskaper och värderingar. Det är även viktigt att förstå vad som kännetecknar bra företag. Ofta leds dessa bolag av mycket hängivna personer som sätter sin prägel på kulturen i bolaget, vilket i sig bidrar till framgången. Detta är förmodligen än mer av vikt om man strävar efter att identifiera små bolag som kan växa kraftfullt över decennier.


Om du inte har förmånen att ha framgångsrika entreprenörer i din omedelbara närhet, så kan det vara en god ide att läsa Intelligent fanatics project. Författarna ger, via illustrativa exempel i flera olika branscher, en bra genomgång av det som kännetecknar bolag med oerhört god avkastning över flera decennier. Även värdet av långsiktighet vid investeringar betonas:

" So what would be the reward for investing with such special individuals, in such a horrible industry? Investing in Southwest Airlines in June of 1971 and holding until Herb Kelleher stepped down as CEO in 2001 would have produced life changing returns, turning 10,000 into 7,4 million dollars, exluding dividends. This would be a 25% CAGR, compared to the S&P 500's return of 8,5% over the same period. "

Det är min egen erfarenhet att det boken förmedlar stämmer tämligen väl, rätt typ av entreprenör kan göra en enorm skillnad. Jag tänker helt osökt på t.ex. Fredrik Wester och Paradox, som goda exempel på entreprenörer som passar väl in i den bild som beskrivs i denna bok. Det här är en given bok för hängmattan i sommar.

Länk till boken hos Bokus :
Intelligent fanatics project

7 kommentarer:

 1. Har inte läst boken men den verkar helt klart intressant! En annan sak som är viktig enligt mig är att förstå när folk köper aktier. Det är ofta mycket psykologi inblandat i börskurser och dessa olika faktorer är dessutom sammankopplade vilket gör investeringarna till en utmaning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant att det är viktigt att köpa i någorlunda bra lägen. Men själv så tror jag att många skulle ha väldigt mycket att vinna på att ha mer tålamod med sina placeringar, dvs att inte fundera på kortsiktiga prisrörelser, utan snarare på vad värdet är av bolaget och varför. Känner man sig trygg i sin värdering, så är det oftast mkt enklare att hantera psykologin i placeringen, som jag ser det. På längre sikt speglar aktiekursen alltid den fundamentala utvecklingen av bolaget, snarare än börsens humör. Sedan kan man tjäna mycket pengar på kortfristig timing/trading, men det är få förunnat att göra det konsekvent. Mvh

   Radera
 2. Hej!

  Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt bra boktips måste jag säga. Tror precis som du att det nog kan vara mer värt att lägga tid på att värdera bolaget historiskt sett och göra sig en egen bild av vad man tror framtiden kommer utvisa.

  Riktigt bra blogg för övrigt. Har lagt till den i min lista bland bloggar jag följer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag lägger till din blogg med. Mvh

   Radera
  2. Tack så mycket investeraren :)
   Kommer bli riktigt kul att följa din resa

   Radera