Adtraction

onsdag 6 september 2017

Nattsvart vecka för Sverige

Jag hade tänkt skriva om något helt annat idag. Men, så kom då detta emellan, och jag måste bara ventilera. En vanlig vecka i Löfvens Sverige:

Måndag: Lotteriskandal, Socialdemokraterna har med berått mod lurat skuldsatta på 500 miljoner kronor, rakt in i partikassan.

Tisdag: Dan Eliasson har förstört ännu en myndighet. Men, han har ju rätt partibok, så det blir en väldigt fin belöning för detta.

Migrationsverket beordrar fram bussar till gränsen för att ta över manliga bidragsmigranter som inte beviljats tillstånd att stanna i Finland.

Onsdag: Nordea flyttar, beroende på Riksdagens enormt skadliga politik och skattemässiga förtryck av medborgare och företag.

Torsdag: Jag bävar, vad väntar?

Right on the money, in the long run...

Bakgrunden till Nordeas flytt är kortfattat att regeringen, mot bättre vetande, i år föreslog en kraftig höjning av den s.k. resolutionsavgiften. Denna avgift slår särskilt hårt emot Nordea och dessutom har Sverige redan jämförelsevis hårda regler för bankerna. Även om förslagen inte blivit verklighet, så har enbart själva debatten i sig skapat en osäkerhet om framtida företagsklimat i landet. Denna osäkerhet är i sig högst skadlig. Sveriges politiker har alltså med berått mod skapat sådana direkta konkurrensnackdelar att storföretagen nu flyr Sverige, återigen. Det är många Miljarder i skatteintäkter som Sverige nu kommer se försvinna, även om det inte sker omedelbart. Hur många BB hade inte detta räckt till? Lägg därtill det dåliga rykte som skapas kring Sverige med denna typ av händelser, förlorade arbetstillfällen mm. Ett förlorat hk är aldrig positivt, aldrig.

Jag blir personligen allt mer oroad över den utveckling jag ser i Sverige. Område, efter område styrs rätt ned i diket, av regeringen i samråd med Alliansen. Det har nu nått en sådan nivå att jag bävar för landets framtid, för mina barns framtid i detta land. Gör dig själv en stor tjänst i valet 2018. Rösta bort de ansvariga! Gör vi inget nu, så kan det snart vara för sent.

Som aktieägare finns det dock positiva sidor, som alltid. Nordeas kapitalkrav sjunker vid en flytt till Finland och bankunionen, skatten blir lägre. Detta ger således ökad utdelningskapacitet, för ett redan välkapitaliserat Sampo. Även med en lite lägre kärnprimärkapitalrelation så kommer Nordea bra ut jämfört med övriga eu. Utdelningscaset ser nu än bättre ut. Låt oss även notera att Nordeas konkurrensfördelar emot övriga svenska banker nu kan bidra till ökade marknadsandelar framöver, om de spelar det kortet på samma vis som Danske Bank gjort sedan en tid.    

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Beträffande Nordeas flytt, så grattis Finland och Nordea!!

  Sen står puckot Magdalena och hånler i nyhetssändningarna, Man mår illa och undrar när galenskaperna ska vända... eller gör dom aldrig det?

  SvaraRadera
 2. Bara en vanlig vecka för Cirkus Löfven... och alla deras anhängare ser så lyckliga ut för att deras landsfader tar så väl hand om landet.

  Om detta pack får fortsatt förtroende så är det inget annat än en katastrof.

  SvaraRadera
 3. Och i radion står lövet och ljuger svenska folket rätt i ansiktet med att skattebetalarna minsann räddat Nordea i två kriser, ja vad fan skulle dom gjort då dom faktiskt var största ägaren av Nordbanken på nittiotalet och en av dom största ägarna 08-09, låtit nån annan betala? 🤔
  Och det blev en hyfsad affär för oss skattebetalare även om man säkert kan ifrågasätta förvaltningen av överskottet.......
  Mvh snickar'n

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarer. Jag kan bara hålla med, det är riktigt vidrigt att se hur regeringen inte förnekar sig. De erkänner naturligtvis aldrig något endaste misstag. För, hur skulle det se ut om de agerande som en anständig människa bör göra? Sossarna är fullkomligt maktgalna, maktfullkomliga, farliga. Just politikers enorma förmåga att vägra erkänna misstag, det är det som kan krossa ett helt land. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera