Adtraction

måndag 4 september 2017

Robosave

 Innehåller reklam och annonslänkar.

Äntligen är den här, Nordnets Robosave. Svaret till alla drömmare om framgång med sparandet?

Om det vore så enkelt ändå?

Självfallet var jag av nyfikenhet inne och kollade lite. Till min stora förvåning (?) så fick jag först svara på ett tiotal basala frågor, på samma tema men i olika varianter. Ut kom därefter ett genialt råd
om att diversifiera i olika vanliga tillgångsklasser via etf:er. Knappast raketforskning, och jag förstår inte att någon människa är villig att betala upp till ofattbara 0,73% för dessa råd (eller >0,98% inklusive valutapåslag).

Vad är mervärdet? Baserat på decennier lång historik med fallande räntor, så är t.ex. en hög andel räntesparande motiverat idag, utifrån ren matematik. Beaktar vi istället verkligheten och framtiden, så är detta ett fullkomligt korkat råd. Beaktar vi dessutom tidshorisonten, så är det inte volatilitet som en sparare bör fokusera på, det är inte ett relevant fokus.

Vissa utmaningar är komplexa.

Jag hoppas Nordnets kunder är ärliga mot sig själva. Att de funderar över vilket intresse de har för sparande. Att de därefter ägnar pengarna något mer tid än senaste inköpet av ny spis. En enkel strategi för sparande behöver inte vara mer komplicerad än en billig globalfond. Det behövs inga återkommande dyra förvaltningsavgifter för att inse detta.  

Jag inser dock hur Nordnet resonerar, de har mycket stora pengar att tjäna på att lura in dem som inte borde spara, de som saknar nödvändigt grundläggande intresse och därmed saknar förutsättningar för ett framgångsrikt sparande över tid, då de inte bryr sig om pengars värde.

       

2 kommentarer:

 1. Kul att du uppmärksammar Robosave.
  Ambitionen är givetvis inte att "lura", det du får är automatiskt ombalansering och förhoppningsvis månadssparande (regelbunden insättning för att jämna ut inköpskursen)
  Samt en diversifierad portfölj med olika tillgångsslag.

  Nu vet jag ju att du själv gillar aktier och håller koll på din portfölj. Robosave är primärt till för alla som känner att de vill ha ett bra sparande och vill starta det enkelt och snabbt.

  Är det något som vi är otydliga på så säg gärna till, vi vill vara så transparenta som möjligt - inget lura!
  /Alexander, Nordnet
  @AlexanderGust

  SvaraRadera
 2. Hej, kul att du läser min blogg. Min poäng var att jag i princip anser era mycket saftiga avgifter för denna tjänst vara en ren stöld. De som nappar på detta skadar sin portfölj oerhört, sett över lång tid. I övrigt ser jag inte värdet, om man inte själv klarar av att rebalansera sin portfölj 1-2 gånger om året, då ska man inte spara via börsen. Mvh

  SvaraRadera