Adtraction

torsdag 7 december 2017

Rakt i diket

Innehåller reklam och annonslänkar.

Vem är egentligen förvånad? Inte jag. Jag hade förväntat mig att vår kära regering och Finansinspektion skulle köra rakt i diket, även med detta. För konstigt vore det annars, då det här med verklighetsförankring, och örat mot rälsen, definitivt inte är deras bästa gren.


Jag pratar förstås om den ökande systemrisken i Sverige. Våra byråkrater har i syfte att visa handlingskraft sjösatt åtgärder som utlöst en begynnande minikris på den svenska fastighetsmarknaden. Ironiskt nog angav de som skäl att de avsåg stärka motståndskraften och förhindra framtida kriser. Situationen har redan utvecklat sig som så att de minsta spelarna har finansieringsproblem, och vi har sett en hel del bostadsprojekt dras tillbaks redan. Åtgärderna slår, i vanlig ordning, dessutom som hårdast emot svagare grupper i samhället. Yngre får svårare att belåna sig, och byggandet minskar nu. Därefter kan det slå emot sysselsättningen, om de inte tar förnuftet till fånga.

Även om det var ett bra tag sedan förra fastighetskrisen, så tror jag faktiskt att lärdomarna sitter i, på vissa håll. Vissa större aktörer har sett detta komma, och har hanterat situationen. Våra banker är mer välkapitaliserade än före finanskrisen, och utlåningen till fastighetsbolagen tror jag inte är farligt osund (i termer av LTV, eller kraven vid utlåning vid nyproduktion). De nyrika spekulanterna, som glidit på bubblan, är de som kommer falla och övriga tror jag står pall denna gång. Framför allt eftersom vi inte kommer ifrån att det behöver byggas i Sverige, dock till rätt kundgrupp. Det var med viss glädje jag noterade att Klövern i veckan klev fram och rekapitaliserade Tobin Properties. Det här kan vi få komma att se mer av kanske. Själv tog jag snabbt position i deras preferensaktie, då detta minskar risken samtidigt som direktavkastningen (utdelning/xdiv 7 Dec) är attraktiv.

Agerar du något i preferensaktier? Länk till Tobin Properties hos Avanza:
Tobin Properties Pref

Rabattkod
10% rabatt på hela köpet (kod: quicktest10):
Quicktest SE

Quicktest erbjuder säkra och enkla hemmatester, många av våra tester kan upptäcka orsaker bakom några av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar