Adtraction

måndag 12 februari 2018

Vem paniksålde?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Den senaste tidens ökande volatilitet har varit en intressant studie i systemrisker. Att stora fonder


förlorar i storleksordningen 18 procent av kapitalet, på någon vecka, det tillhör inte direkt vardagen. Det intressanta är att flertalet datorstyrda fonder med den typ av inriktning som Lynx har uppvisar en kraftig samvariation. De satt alla således i likartade positioner, med likartad hävstång. Något vi tyvärr har sett förr. Nu ska vi kanske medge att kraftiga trendskiften är Arkilleshälen för dessa strategier, men det ändrar inte det faktum att risktagningen inte varit sund. Den låga historiska volatiliteten har enligt fondernas i mitt tycke alltför kortsiktiga riskmodeller medgett en ökad exponering, något andelsägarna nu bittert fick smaka på, då tvångsmässiga utförsäljningar tog fart. Även traditionellt förvaltade fonder ådrog sig förluster, men inte av denna magnitud. Den utveckling vi nu ser på finansmarknaden med allt mer likriktning och automatisk exekvering, den är inte sund ur ett systemperspektiv.

 

2 kommentarer:

  1. Undviker att paniksälja. Gjorde det några gånger i början, kurserna gick alltid upp igen, oavsett om det var fonder. Hade jag inte sålt hade jag legat på + men istället sålde jag med tanken "ähh det hör kommer aldrig att återhämta sig". I 9 fall av 10 hade jag fel.

    Kan vara bra att sälja mindre volatila bolag man ändå inte vill äga för evigt, men lite större bolag kommer att återhämta sig efter tillfälliga formsvackor. VI får väl se om 2 år hur det går med H&M hehe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väldigt lätt att agera helt utan eftertanke alls när det stormar. Det är också nog till stor del därför så många lyckas mindre bra med sitt sparande. När det bara går upp så är det enkelt, det är i motgångarna mycket avgörs.

      Sedan är det väl också som så att man måste sälja ibland också, för att inte råka ut för förluster man aldrig återhämtar sig ifrån. Detta kan vara svårt när det gäller bolag man ägt länge, men där förutsättningarna faktiskt har ändrats på ett avgörande vis.

      Tack för kommentaren.

      Radera