Adtraction

söndag 1 april 2018

Investment AB Spiltan

Innehåller reklam och annonslänkar.

Ibland är det helt rätt att lägga ett fåtal ägg i korgen, men sedan bevaka den desto mer. Argumentet att sälja bara för att en position gått för bra, och därmed tagit större andel av portföljen har jag aldrig begripit mig på. Det blir som att vattna ogräset och sälja blommorna. Bör jag verkligen sälja de innehav jag vet mest om, och där ledningen bevisat sig?

Glad Påsk.

Därmed kommer vi helt osökt in på Sparrebellen nmr 120:

Investment AB Spiltan har haft en fantastisk kursutveckling och de senaste tre åren har substansen gått upp med +65 %, + 202 % och + 59 %. När tidningen Börsveckan våren 2017 gick igenom utvecklingen för svenska investmentbolag på 5 år var Spiltan en solklar vinnare med + 963 % (näst bästa hade +440% och snittutvecklingen för 11 investmentbolag var +249%).

Framgångarna har gjort att Spiltan har många glada aktieägare som hör av sig till oss. En pensionär som köpte aktierna för länge sedan berättar att han brukar sälja 10-20 aktier varje år för att unna sig det lilla extra. En annan aktieägare hade köpt aktier till de två äldsta barnen för 20 år sedan och meddelar följande: 

”Det rörde sig inte om så mycket pengar men jag gillade Börjesson och kände ordföranden. Sedan glömde vi bort aktierna men nu har min son upptäckt att de stigit över 25 gånger så nu har han och systern en grundplåt till sina första lägenheter. Fantastiskt roligt. Mitt stora bekymmer är hur jag skall slita ihop samma summa till mina två andra barn”.

Ytterligare en aktieägare ringde och frågade om det var en bra idé att sälja några av de 500 Spiltanaktier som hon hade ärvt av sin far - som var en stor ”Spiltanfan”. De var nu värda mer än huset hon bodde i. Svaret på frågan var att det säkert kan vara en bra idé att vikta ned exponeringen mot Spiltan.

Men så finns det säkert några aktieägare som säljer en del av sina Spiltanaktier för att de stigit så mycket i värde. Det är en naturlig reaktion, men att sälja bra bolag för tidigt är ett vanligt misstag även bland professionella placerare som jag beskrev i Sparrebellen Nr 111:”Entreprenörer eller aktieplacerare - sälj inte bra bolag eller aktier för tidigt”. Givetvis kan man vara rädd för Spiltans stora exponering mot dataspelbolaget Paradox men man kan konstatera att de som är mest insatta (VD, personal och styrelse) endast har sålt aktier när de behöver pengar till något annat. De tre gånger Spiltan har sålt aktier i Paradox har det, så här långt, varit ”det årets sämsta affär”.

...Vid varje handelstillfälle på Alternativa listan på Pepins.com brukar Spiltan få 50-70 nya aktieägare (de flesta är runt 25-30 år). Många inser säkert att man kan få exponering mot ett spännande tillväxtbolag i en framtidsbransch med stor rabatt genom att köpa Spiltanaktier. Men givetvis är historisk avkastning ingen garanti för den framtida avkastningen och någon gång kommer det säkert en sättning på börsen som även kommer att påverka Spiltans substansvärde
negativt. 

Avslutningsvis passar ett citat av Peter Lynch bra in: " It only takes a handful of big winners to make a lifetime of investing worthwhile. "   

2 kommentarer:

  1. Hej! Handlar detta om Spiltan aktiefond investmentbolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det handlar om det investmentbolag som äger fondbolaget och en massa andra bolag. Denna aktie är, som jag nämner ovan, inte noterad på vanliga börsen utan Alternativa via Pepins. Mvh

      Radera