Adtraction

lördag 7 april 2018

Kort stocky?

Innehåller reklam och annonslänkar.

När man vill studera om kronan stärkts eller försvagat så är det bra att titta på ett valutakursindex, som t.ex. TCW. Ett högre värde på TCW innebär att kronan har försvagats. 

Klicka för större bild.

Eftersom vi i Sverige har valt politiker som söker enkla utvägar, utan att medge faktiska kostnader, så har kronan försvagats kontinuerligt under lång tid, som en följd av riktigt dålig och lättvindig politik. Uttryckt med andra ord, så har svenskar tack vare detta blivit väldigt mycket fattigare över tiden (sämre köpkraft). Ändå så är jag glad att vi inte har fastnat i euro-träsket. Med Sveriges förkärlek för öppna ditt hjärta, spendera betydligt mer än vad andra har, så hade landet då med enkelhet hamnat i Greklands form av problem.

Notera särskilt hur kronan tenderar att försvagas ordentligt när det råder oro i omvärlden (t.ex. finanskrisen, it-bubblan, 90-talet). Det ligger således en hel del i följande:

"Att investera globalt ger i oroliga tider en bra riskdiversifiering då investerare tenderar att inte vilja äga svenska kronor.

*) Stocky är gammalt valutahandlar-slang för SEK.

1 kommentar :

  1. Exakt, som svensk investerare så är det smart att äga investeringar i US dollar för riskdiversifiering. Om man lägger en långtidsgraf över OMX index och dollar index så ser man att dom är nästan en spegelbild av varandra. Passar man på att köpa dollar innehav när kronan är stark så har man ett bra riskskydd den dagen då börserna rasar.
    Köpte själv på mig väldigt mycket amerikanska utdelningsaktier hösten 2013 när kronan var överdrivet stark och det talades om att svenska kronan var den nya schweizerfancen?! Kommer ihåg att det kändes ut som en "no brainer" och att svenska politiker förr eller senare skulle hitta på något som skulle sänka vår valuta igen. Och så blev det ju. Lika säkert som att solen går upp varje morgon.

    https://www.di.se/artiklar/2012/10/1/kronan-ar-den-nya-schweizerfrancen/

    SvaraRadera